Tirdzniecības kari, sankcijas, embargo un citi starptautiskās tirdzniecības sarežģījumi. Pirmā daļa: kurš ar kuru tirgo

 RTU  docents Konstantins Kozlovskis

Finanšu tirgus eksperts,

Kompānija TeleTrade Europe

www.teletrade-dj.lv

 

 

Pastāv trīs veidu meli: meli, nekaunīgi meli un statistika

Anglijas valstsvīrs Benjamin Disraeli

 

 

Sākās. 2014. gada 6. augustā Krievijas Federācija ieviesa pilnīgu aizliegumu uz liellopa, cūkgaļas, dārzeņu, augļu, putnu gaļas, zivs, siera, piena, piena produktu un citu pārtikas preču importu no valstīm, kas ieviesušas sankcijas pret Krieviju, bet konkrētāk, no ES valstīm, ASV, Kanādas, Austrālijas un Norvēģijas. Tagad, tādu lielu aglomerāciju kā  Maskavas un Sanktpēterburgas maksātspējīgie tirgi, ar ietilpību 21 miljons cilvēku, šai produkcijai ir slēgti uz 1 gadu.

Ko Krievijas sankcijas var nodarīt valstīm, kas iekļuvušas melnajā sarakstā? Lai atbildētu uz šo jautājumu, ir jātiek skaidrībā, kurš ar kuru tirgo un kādos apjomos. Saskaņā ar  EuroStat statistiku 28 Eiropas Savienības valstu (EU-28) eksports pasaules mērogā sastādīja apmēram 2.84 trilj. eiro, no tiem aptuveni 1.1 trilj. eiro attiecināms uz eksportu starp pašām Eiropas Savienības valstīm. Att. 1 attēloti galvenie eksporta tirgi ārpus Eiropas Savienības robežām. Nav grūti pamanīt, ka ES eksports uz ASV vairāk kā divas reizes pārsniedz ES eksportu uz Krieviju. Neskatoties uz to, eksports uz Krieviju sastāda apmēram 120 miljardus eiro gadā. No šīs statistikas redzams, ka Eiropas ekonomiskā atkarība no ASV ir salīdzinoši augsta: aptuveni 17% eksporta tiek novirzīts uz ASV.

 

 Att 1 1 LV

Att. 1 ES eksporta tirgu īpatsvars 2013. gadā, mlj. eiro

 

Saskaņā ar Krievijas Federācijas Valsts statistikas federālā dienesta datiem, Krievijas importa un eksporta apjomi pasaules mērogā kopumā sastāda apmēram 500 miljardus eiro, no kuriem apmēram 338 miljardi eiro ir attiecināmi uz eksportu un apmēram 206 miljardi eiro – uz importu. Galvenie Krievijas tirdzniecības partneri ir Eiropa un Āzija (sk. Att. 2-4).

 Att 1 2 LV

Att. 2 Krievijas imports un eksports 2013. gadā, mlj. eiro

 

Att 1 3 LV 

Att. 3 Krievijas imports 2013. gadā

 

 Att 1 4 LV

Att. 4 Eksports no Krievijas 2013. gadā

 

Valstu, pret kurām vērstas atbildes sankcijas, īpatsvars kopējā Krievijas importā attēlots Att. 5. Šajā attēlā redzams, ka 88% no visa Krievijas importa nāk no Eiropas Savienības valstīm. ASV, Kanādai un Austrālijai ir ļoti nenozīmīga loma kopējā importā.

 

 Att 1 5 LV

Att. 5 Valstu, kas nokļuvušas sankciju sarakstā, īpatsvars Krievijas importā 2013. gadā

 

Kā redzams no pasaules tirdzniecības statistikas, galvenais Krievijas tirdzniecības partneris ir ES. Sekojot ASV politikai, ES ir iegāzusi pati sevi, jo ASV, Kanādas un Austrālijas sankcijas nekādi nekaitēs Krievijas ekonomikai, tāpat kā Krievijas sankcijas nekādi nekaitēs ASV, Kanādas un Austrālijas ekonomikai.

Kuras ES valstis var vissmagāk ciest? Saskaņā ar to pašu KF Valsts statistikas federālā dienesta informāciju, ES valstu īpatsvars Krievijas importā izskatās sekojoši :

 

 Att 1 6 RU

Att. 6 ES valstu īpatsvars Krievijas importā, mlj. eiro

 

Kā redzams attēlā, visu ieviesto sankciju smagumu izjutīs praktiski visas valstis, izņemot Bulgāriju, Rumāniju, Dāniju, Austriju un Īriju.

 

 

            Lai aprēķinātu abu embargo pušu potenciālos zaudējumus, nepieciešams iedziļināties Krievijas importa no valstīm, kas nokļuvušas melnajā sarakstā, struktūrā. Potenciālie Latvijas zaudējumi un potenciālās problēmas tiks apskatītas nākamajos rakstos.

 

Visām idejām, kuras jūs iegūsiet ir tikai un vienīgi informatīvs un/vai izglītojošs raksturs un šī informācija nesatur un nevar tikt uztverta kā investīciju konsultācijas vai rekomendācijas pārdot vai pirkt kādu finanšu instrumentu. Ārpusbiržas maržinālai Forex un CFD instrumentu tirdzniecībai ir augsts riska līmenis un, iespējams, tā nebūs piemērota visiem investoriem. 

 

TeleTrade-DJ International Consulting Ltd ir licencēta Kipras Vērtspapīru un biržu komisijā (Cyprus Securities and Exchange Commission — CySEC), licences numurs 158/11.

Bookmark and Share
Top.LV