Vai Latvijā ir izdevīgi ieguldīt zeltā? Otrā daļa: zelta monētas

Ris 1Pirmajā Latvijas zelta tirgus analīzes daļā,  no vidējā statistiskā iedzīvotāja skatupunkta, tika izskatītas investīciju iespējas zelta stieņos un to potenciāls. Otrajā analīzes daļā jau tiek apskatītas investīciju iespējas citā investīciju zelta veidā, bet konkrētāk – zelta monētās.

 RTU docents Konstantins Kozlovskis

Finanšu tirgus eksperts,

Kompānija TeleTrade Europe

www.teletrade-dj.lv

 

Pirmajā Latvijas zelta tirgus analīzes daļā,  no vidējā statistiskā iedzīvotāja skatupunkta, tika izskatītas investīciju iespējas zelta stieņos un to potenciāls. Otrajā analīzes daļā jau tiek apskatītas investīciju iespējas citā investīciju zelta veidā, bet konkrētāk – zelta monētās.

            Internetā, Latvijā var atrast pietiekami lielas un solīdas kompānijas, kas piedāvā iegādāties ne tikai zelta stieņus, bet arī zelta monētas. Kas ir investīciju zelts monētas veidā?   Tā ir parasta mūsdienu ražojuma zelta monēta,  kuras zelta īpatsvars var mainīties noteiktā diapazonā. Šādas monētas piemērs attēlots att. 1.

 

Ris 1

Att. 1 Austrijas dukāta averss

            Zelta monētu vērtība veidojas no

  •          zelta vērtības;
  •          monētas mākslinieciskās/vēsturiskās/kolekcijas vērtības.

Tā kā vēsturiskā un kolekcijas vērtība (citiem vārdiem, numismātiskā vērtība), kas mērāma simtos tūkstošu vai pat miljonos ASV dolāru, vairāk raksturīga ļoti retām zelta monētām, kas bijušas apgrozībā lielās impērijās un saglabājušās līdz mūsdienām tikai dažos eksemplāros, tad mūsdienu monētu mākslinieciskā vērtība drīzāk saistīta ar šīs monētas ražošanas izdevumiem.

            Latvijas zelta monētu tirgū tiek piedāvāts plašs zelta monētu klāsts, kas atšķiras ar svaru un zelta īpatsvaru. Izskatīsim dažus variantus un izdarīsim secinājumus par investīciju pievilcību šajās monētās.

2014. gada 5. jūnijā, zelta tirgus cenai esot apmēram 920 EUR par Trojas unci, pārdošanā, piemēram, bija šādas monētas:

Monēta

Zelta īpatsvars, g

Uzpirkšanas cenaEUR / gab.

Pārdošanas cena, EUR / gab.

Ris 1 

Austrijas dukāts

3.442

105.10

113.34

 Moneta 2 Umberto

Itālijas Umberto I

5.806

174.30

184.37

Moneta 3 Viktorija 

Anglijas Viktorija

7.315

220.67

233.78

Zinot zelta tirgus cenu, tā īpatsvaru monētā un pašas monētas cenu, var veikt ātru investīciju iespēju analīzi. .

            Att.2 redzams, ka zelta monētu uzpirkšanas un pārdošanas cenas, tāpat kā gadījumā ar zelta stieņiem, atšķiras. Pozitīvi ir tas, ka atšķirība starp uzpirkšanas un pārdošanas cenu nav pārāk liela  (gribētos cerēt, ka ne vairāk kā 10%). Zelta monētu pārdošanas cena ir augstāka, nekā zelta vērtība tās sastāvā. Tāda numismātiskā vērtība nav pārāk augsta (sk. tabulā zemāk).

  Ris 1 LV

Att. 2 Investīciju iespēju zelta monētās kopsavilkuma tabula

 Zinot atšķirību starp uzpirkšanas un pārdošanas cenu, var aprēķināt, pie kādas zelta cenas, investīcijas būs bez zaudējumiem.

            Att. 3 attēlota starpība starp monētas cenu un zelta tirgus cenu starptautiskajā dārgmetālu tirgū. Kā redzams zīmējumā, šī starpība nav tik liela, salīdzinot ar stieņiem līdz 10 gramiem, kur šī atšķirība sastādīja līdz 30%.

 Ris 2 LV  

Att. 3 Starpība starp monētas vērtību un zelta tirgus vērtību

 

No zelta monētu tirgus Latvijā veiktās analīzes, var izdarīt sekojošus secinājumus:

  1. 1.      Monētas ar svaru līdz 10 gramiem izskatās daudz pievilcīgākas ilgtermiņa investīcijām, salīdzinot ar zelta stieņiem ar svaru līdz 10 gramiem.
  2. 2.      Šādu monētu numismātiskā vērtībair strīdīga, tādēļ labāk ņemt vērā pilnu monētas cenu, analizējot investīciju iespējas.

Visām idejām, kuras jūs iegūsiet ir tikai un vienīgi informatīvs un/vai izglītojošs raksturs un šī informācija nesatur un nevar tikt uztverta kā investīciju konsultācijas vai rekomendācijas pārdot vai pirkt kādu finanšu instrumentu.

Ārpusbiržas maržinālai Forex un CFD instrumentu tirdzniecībai ir augsts riska līmenis un, iespējams, tā nebūs piemērota visiem investoriem.

TeleTrade-DJ International Consulting Ltd ir licencēta Kipras Vērtspapīru un biržu komisijā (Cyprus Securities and Exchange Commission — CySEC), licences numurs 158/11.

Bookmark and Share
Top.LV