Trīs zirgu tipi

zirgiViens jaunietis, pabeidzot universitāti, saka strādāt par tirgotāja palīgu. Tirgotais bija nepraša, knapi mācējā rakstīt un lasīt. Bet tirdzniecība viņam gāja labi, un kapitāls auga ar katru gadu. Jaunietis bija ļoti talantīgs un tirgotājs veltīja viņam īpašu uzmanību.

Un kādu dienu jaunietis pārāk ilgi pieņēma lēmumu kuru preci ievietot  uz letes pirmā kārtā. Preces bija krietni vairāk nekā brīvas vietas. Tirgonis viņu steidzināja, bet jauneklis tikai vairāk aizdomājās un nedarīja neko.

Tad tirgotājs apsēdās viņam blakus un pajautāja:

-          Tu kādreiz dzirdēji stāstu par trim zirgu tipiem?

Jauneklis papurināja galvu un tirgonis sāka savu stāstu.

Vienam zirgkopim bija labākais apkaimē zirgu bars. Viņi bija ne tikai paši ātrākie un skaistākie, bet arī gudrākie. Un kad viņš viņus laida ganīties, viņam nebija jāuztraucas par to, lai sardzīt atpakaļ. Zirgi paši zināja ceļu uz mājām un labprāt atgriezās tur, kur viņus mazgāja, ķemmēja, barojas ar labākām auzās un mīlēja ka tuviniekus.

Bet vienudien, kad zirgi ganījās, sākās briesmīgā vētra, kas atcirta viņus no viņu rančo un saka spiest pie kalniem. Zirgiem nācās skriet visu dienu un nakti, lai glābtos no vētras. Rītā, kad vētra norima, viņi saprata, ka apmaldījās klinšainā tuksnesī. Apkārt nebija nedz ūdens, nedz zāles, bet tikai svelošā saule un sauss vējš.

Zirgi samulsu, tāpēc, ka nekad nebija līdzīga situācijā un vienkārši nezināja ko darīt. Vieni krītā izmisumā, otrie sāka dusmoties uz visiem un visu, un kādreiz draudzīgs bars sāka greizi vien suz otru skatīties. Bet neviens nevarēja piedāvāt kaut kādu risinājumu – kur tik neskaties, visur bija bezgalīgs tuksnesis. Un nebija zināms, kurā pusē ir viņu rančo.

Un tad daži pasi gudrākie zirgi pieņēma traku, bet vienīgo pareizo lēmumu – skriet, kamēr ir spēki. Bet kur skriet – nevarēja saprast citi zirgi. Atbilde bija tikpat viegla: ja nezini, kur skriet, nav svarīgi kur. Tādā veidā ir vismaz kaut kāda iespēja, ka izkļūsi no tuksneša, bet paliekot te patiešām pazudīsi. Un pāris gudrāko un drosmīgāko zirgu negaidīja citu zirgu lēmumu, bet vienkārši devās uz priekšu.

Un katrā zirgu barā ir tādi zirgi, kas nekad neiet pirmie. Pārliecinoties, ka dažu drosmīgo zirgu nolūki ir nopietni, viņi skrēja pakaļ pirmajiem, kamēr tālumā tos vēl redzēja.

Un katrā zirgu barā ir zirgi-skeptiķi. Viņi visu laiku uzskata, ka tie, kas skrien uz priekšu – kļūdās. Ka viņi pazudīs, iekļūs nepatikšanās vai ka ar viņiem noteikti kaut kas atgadīsies. Bet kad arī otrie zirgi pazuda no acu skatiena, zirgiem-skeptiķiem arī kļuva skaidrs, ka neviens neatgriezīsies. Un tad viņi skrēja pakaļ visiem, kamēr redzēja to putekļu mutuļus aiz apvāršņa.

Zirgiem bija nepieciešams paspēt izkļūt no tuksneša, kamēr viņiem vija spēks. Un skrēja viņi ātri un bez apstāšanās. Reti viņiem trāpījās mauriņi ar gandrīz nokaltušo zāli un mazas ūdens peļķītes. Un paši pirmie – gudrākie un drosmīgākie – apēda zaļas zāles paliekas un dzēra tīru ūdeni, bet pēc tam skrēja tālāk. Tie zirgi, ka atskrēja otrie, ēda zāles atliekas un dzēra duļķainu ūdeni. Un atkal skrēja tālāk, kamēr varēja redzēt pirmos. Bet trešajiem, zirgiem-skeptiķiem, nācās ēst saknes, lai vismaz kaut kā papildinās spēkus, un izsūkt no dūņām, lai nenomirtu no slāpēm. Un atkal skriet, kamēr putekļu mutuļi neizgaisa tālumā. -

Un laime uzsmaidīja pirmajiem zirgiem: tuksnesis beidzās, un viņi izgāja uz brīnišķīgo zaļo pļavu ar platām zilām upēm un lieliem kokiem, kas deva ēnu. Viņi nolēma te palikt un izvēlējās sev labākas vietas. Dienas beigās atnāca arī otrie zirgi. Viņi izteica pateicību pirmajiem par viņu glābšanu un apsolīja turpmāk nešaubīties viņu lēmumos nedz sekundi. Nākamajā dienā līdz zaļai pļavai nonāca arī daži zirgi no pēdējiem. Un kad viņiem pajautāja, kur palika pārējiem tie atbildēja: „Naktī putekļi uz apvāršņa ir slikti redzami un viņi pārāk ilgi domāja, kur tieši tā bija pēdējo reizi.”

-          Tad kāpēc mēs tērējām laiku? – pieleca jauneklis, knapi noklausoties līdz galam.

-          Tu vel neizvēlējies kuru preci tu izliksi? – pajautāja tirgotājs.

-          Ir tikai viena iespēja uzzināt pareizo atbildi – tas ir sākt darīt! – atbildēja jauneklis, ātri aizpildot leti.. 

Bookmark and Share
Top.LV