.

Valūtas treideru žargonismi: interesanti valūtu pāru nosaukumi

shutterstock 167654762-facebook
Konstantīns Kozlovskis,

TeleTrade Europe finanšu eksperts

 

 

 

            Valūtu tirgū kotējas virs 52 valūtu pāriem, un dažiem no tiem ir savs unikāls nosaukums, kuru savstarpējās sarunās ikdienā lieto treideri. Lai neapjuktu, dzirdot tādus treideru izteicienus kā „kabelis iet uz augšu”, zemāk aprakstīti valūtu pāru sarunvalodas apzīmējumi un iemesli, kuru dēļ tie parādījušies.

  •          Valūtu pāri USD/CAD sauc par „lūni” (angļu loonie). 1987. gadā Kanādas valdība pieņēma jaunu 1 dolāra dizainu, kurā bija atspoguļots vietējais putns – polārā gārgale jeb angļu valodā “loonie”. Šis puts ligzdo tikai Kanādas teritorijā un ir Kanādas nacionālais dzīvnieks.
  •          Valūtu pārim NZD/USD treideru sarunvalodā ir nosaukums kivi (angļu kiwi). Tas parādījās, pateicoties nacionālajam putnam kivi, kurš arī atspoguļots uz Jaunzēlandes 1 dolāra monētas.
  •          AUD/USD bieži sauc par „ozi” (angļu Aussie). Noformālā angļu valodā ar šo vārdu apzīmē austrāliešus.
  •          ASV dolāru (USD) bieži sauc par „baksu/baksiem” (angļu bucks). Ir divas versijas, ar kurām skaidro šī apzīmējuma rašanos. Pirmā saistīta ar seniem laikiem, kad tirdzniecība starp indiāņiem un baltās rases pārstāvjiem Amerikā notika bartera veidā ar brieža ādām – indiāņi mainīja brieža ādas pret citām lietām. Angļu valodā briežu tēviņa āda ir buckskin, līdz ar to cilvēki savā starpā vienkārši runāja, ka attiecīgā lieta maksā divus baksus, t.i. divas brieža ādas.

Otra versija saistīta ar pirmajām ASV dolāru banknotēm. 1862. gadā tika izlaistas ASV dolāru banknotes, kuras angliski sauca par greenback, t.i. „ar zaļo mugurpusi”. Pastāv uzskats, ka šis vārds tika saīsināts līdz bucks. Žargons «zaļie» arī parādījās no šī vārda.

  •          Tirgus dalībnieki valūtu pāri GBP/USD nereti dēvē arī par kabeli (angļu cable). 19. gadsimtā vienīgais saziņas veids starp ASV un Lielbritāniju bija iespējams, pateicoties transatlantiskajam kabelim, kas tika laists pa Atlantijas okeānu. Un ar telegrāfa palīdzību caur šo kabeli tika nodoti valūtu pāra kotējumi. Tā arī radies žargons - kabelis.
  •          Valūtu pārim USD/CHF ir divi nosaukumi: swissy un the Chief. Pēdējais radies no Šveices franka abreviatūras CHF.
  •          EUR/USD sarunvalodā tiek saukts par fiber, ko no angļu valodas tulko kā optisko kabeli vai škiedru. Ir divas versijas, kā parādījies šis nosaukums. Pirmā saistīta ar to, ka eiro banknotes drukā uz 100% kokvilnas škiedras. Pēc otrās izcelsme ir līdzīga  GBP/USD nosaukumam – ja agrāk GBP/USD kotējās pa kabeli, tad tagad EUR/USD kotējas pa optisko kabeli.
  •          Pāri USD/JPY sauc oficiālajā nosaukumā - Yen. Dažreiz izmanto arī apzīmējumu Ninja, kas saistās ar Japānu.
  •          Valūtu pāri GBP/JPY sauc par guppy. Šis vārds radies no abreviatūras fonētiskās interpretācijas GB+PY = Guppy.
  •          Līdzīgi nosaukts valūtas pāris EUR/JPY. EU+PY = Eupy = Euppy = Yuppy.
  •          Valūtu pāris EUR/GBP tiek saukts par Chunnel, jo Eiropa un Lielbritānija ir savienota ar Eirotuneli ar tieši sādu nosaukumu.
  •          Pēdējā laikā valūtu pārim USD/RUB lieto vārdu Barnijs Rabls (angļu Barney Rubble), kas angļu valodā fonētiski asociējas ar Krievijas rubli. Barnijs Rabls ir personāžs multfilmā „Flinstoni” (angļu The Flinstones).
  •          Attiecīgi valūtu pāris EUR/RUB tiek saukts par Betiju (angļu Betty), jo tā ir Barnija sieva multfilmā “Flinstoni”.

 

Valūtu tirgus pēc apjomiem ir lielākais tirgus pasaulē, un arī Jums ir iespēja atklāt daudz jauna un uzzināt jaunas iespējas un interesantus veidus, kā nopelnīt vairāk!

Kompānija TeleTrade Europe regulāri rīko bezmaksas apmācību seminārus “Kā nopelnīt biržā”. Seminārā jums ir iespēja gūt nenovērtējamas zināšanas, kas Jums palīdzēs orientēties modernajā  informācijas plūsmā, un iespēju pieņemt pareizus lēmumus valūtas vai akciju pirkšanā, ja Jūs tādā veidā vēlaties glabāt savus ietaupījumus.

Pierakstieties uz bezmaksas semināru “Kā nopelnīt biržā”, kas notiek kompānijas birojā katru otrdienu, trešdienu un ceturtdienu un sasniedziet savus mērķus!

 

Sīkāku informāciju varat iegūt, zvanot uz bezmaksas telefona numuru 80009696 un kompānijas mājas lapā.

Bookmark and Share
Top.LV