.

Kas ir CFD?

630x360 01
RTU docents Konstantins Kozlovskis

Finanšu tirgus eksperts,

Kompānija TeleTrade Europe

www.teletrade-dj.lv

 

 

Biržas tirdzniecības pirmsākumos pastāvēja tikai divu veidu vērtspapīri: akcijas un obligācijas. Cik gan tālu kopš tā laika ir attīstījusies biržas un ārpusbiržas tirdzniecība!  Finanšu instrumentu daudzveidība ir vienkārši neticama! Viens no neparastu finanšu instrumentu veidiem ir kontrakts uz cenu starpību jeb CFD –  Contract For Difference saīsinājumā no angļu valodas.

 Kas ir CFD? Pirmkārt, šis finanšu instrumentu veids ir atvasināts finanšu instruments (vai vienkāršāk runājot  - derivatīvs), tā pamatā ir kāds bāzes aktīvs. Pats par sevi CFD – tas ir kontrakts, kas tiek noslēgts starp divām pusēm, saskaņā ar kuru pircējs izmaksā pārdevējam starpību starp esošo bāzes aktīva cenu un bāzes aktīva cenu, esošā kontrakta noslēgšanas brīdī. Tādējādi, ja cenu starpība ir negatīva, tad kontrakta pārdevējs izmaksā attiecīgo starpību kontrakta pircējam. Izskatīsim vienkāršu piemēru: finanšu tirgus dalībnieks pērk CFD uz zeltu par cenu 1200 ASV dolāru par Trojas unci. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka šis tirgus dalībnieks pērk nevis fiziski zelta stieni, bet noslēdz speciālu līgumu ar pārdevēju, ka viņš ir gatavs izmaksāt starpību starp zelta pirkšanas cenu (1200 USD/oz) un zelta cenu  šī līguma termiņa beigās, t.i. darījuma aizvēršanas brīdī. Šajā gadījumā, ja zelta cena pieaugs līdz 1300 ASV dolāriem par Trojas unci, tad, saskaņā ar noslēgto kontraktu, starpība sastādīs  1200 (cena darījuma noslēgšanas brīdī) mīnus 1300 USD/oz, kas sastāda -100 USD/oz, t.i. pircējs no pārdevēja saņems 100 USD/oz, ja šajā brīdī kontrakta pircējs aizvērs savu darījumu. Ja zelta cena nokritīs līdz 1000 USD/oz, tad starpība sastādīs 1200 – 1000=200 USD/oz, t.i. kontrakta pircējs, aizverot darījumu, izmaksās pārdevējam 200 USD/oz. Kā redzams no piemēra, tirdzniecība uz cenas paaugstinājumu vai samazinājumu CFD gadījumā ne ar ko neatšķiras no akciju, valūtas u.c. finanšu instrumentu pirkšanas un pārdošanas. Atverot īso pozīciju (pārdošana), finanšu tirgus dalībnieks kļūst par šī kontrakta pārdevēju, un viņš būs ieinteresēts, lai bāzes aktīva cena (šajā gadījumā, zelta) samazinās.

            Kā tad radās CFD? Vēsture vēsta, ka pirmie CFD kontrakti parādījās Lielbritānijā 20. gadsimta 90. gadu sākumā, kad Viņas augstības valdība izdomāja likumu – Stamp Duty Reserve Tax, - saskaņā ar kuru visi darījumi ar akcijām tika aplikti ar speciālu nodokli. Lai apietu šo nodokli, finanšu institūcijas piedāvāja jaunu finanšu instrumentu – CFD uz akcijām.   Tā kā CFD uz akcijām nav akcijas, tad šis nodoklis nevarēja tikt pielietots uz darījumiem ar  tādiem finanšu instrumentiem. Drīzumā šī finanšu tehnoloģija iemantoja popularitāti un šobrīd kontrakti uz cenu starpību pastāv praktiski uz jebkuru bāzes aktīvu: valūta, dārgmetāli, energoresursi, lauksaimniecības produkcija, akcijas, utt. Londonas biržā piemēram 30% darījumu saistīti ar CFD.  

           

Kādas ir CFD priekšrocības? Tādu ir daudz:

  •          nav ierobežojumu uz īsajām (pārdošana) vai garajām (pirkšana) pozīcijām. Piemēram, akciju tirgū īsās pozīcijas ir vai nu aizliegtas vai to atvēršana ir ārkārtēji apgrūtināta. Tas ir izdarīts speciāli, lai samazinātu spekulāciju līmeni, krītoties akciju kursam, tādējādi uzturot akciju tirgus investīciju statusu. Šajā gadījumā CFD uz akcijām ļauj apiet šos ierobežojumus.
  •          CFD tirdzniecība uz jebkuru bāzes aktīvu piedāvā arī maržinālo tirdzniecību, t.i. ar kredītpleca izmantošanu.
  •          CFD nenodrošina tiesības mantot bāzes aktīvu.
  •          CFD var būt uz jebkuru bāzes aktīvu vai indeksu. Ja finanšu tirgus dalībniekam nav iespējas nopirkt vai pārdot, piemēram, indeksu S&P500 pa tiešo, tad viņš to var darīt netieši ar CFD palīdzību.
  •          CFD tirdzniecības transakcijas izmaksas ir daudz zemākas nekā tirdzniecībai ar bāzes aktīvu. Piemēram, izmaksas, strādājot tirgū caur komercbankām ir ļoti augstas  salīdzinot ar CFD transakcijas izmaksām uz tām pašām akcijām.
  •          Daži finanšu tirgus dalībnieki piedāvā ļoti izdevīgus nosacījumus darbam ar šādiem kontraktiem. Piemēram, kompānija TeleTrade izmaksā CFD uz akcijām dividendes, kas darbu ar tādiem finanšu instrumentiem padara praktiski identisku darbam ar parastām akcijām.

 

CFD bez šaubām ir ļoti izdevīgs finanšu instruments, ja darba izmaksas pa tiešo ar bāzes aktīvu ir ļoti augstas. Ātra kontraktu izpilde āprusbiržas tirgū, izmantojot tirdzniecības terminālu, atšķir šī finanšu instrumenta veidu no sava veida birokrātijas un dārdzības, kas sastopama strādājot ar bāzes aktīvu biržas tirgū.  

 

Visām idejām, kuras jūs iegūsiet ir tikai un vienīgi informatīvs un/vai izglītojošs raksturs un šī informācija nesatur un nevar tikt uztverta kā investīciju konsultācijas vai rekomendācijas pārdot vai pirkt kādu finanšu instrumentu. Ārpusbiržas maržinālai Forex un CFD instrumentu tirdzniecībai ir augsts riska līmenis un, iespējams, tā nebūs piemērota visiem investoriem. 

 

TeleTrade-DJ International Consulting Ltd ir licencēta Kipras Vērtspapīru un biržu komisijā (Cyprus Securities and Exchange Commission — CySEC), licences numurs 158/11.

Bookmark and Share
Top.LV