.

Vai Latvijā ir izdevīgi investēt zeltā? Pirmā daļa: zelta stieņi

Ris 1 zelta cena 7cm

2011.-2012. gada zelta histērija, uz kuras fona Latvijā un īpaši Rīgā tika atvērti liels daudzums veikaliņu, kur tirgoja dažāda formāta zeltu, ir pagājusi un tagad ir īstais laiks, lai izanalizētu iespēju investēt šajā dārgmetālā, no valsts vidējā statistiskā iedzīvotāja skatupunkta, it sevišķi, ņemot vērā vēsturisko zelta cenu krišanos no 1400 EUR līdz 914 EUR par Trojas unci, kas sastādīja aptuveni 34% nepilnu divu gadu laikā

RTU docents Konstantins Kozlovskis

Finanšu tirgus eksperts,

Kompānija TeleTrade Europe

www.teletrade-dj.lv

 

 

2011.-2012. gada zelta histērija, uz kuras fona Latvijā un īpaši Rīgā tika atvērti liels daudzums veikaliņu, kur tirgoja dažāda formāta zeltu, ir pagājusi un tagad ir īstais laiks, lai izanalizētu iespēju investēt šajā dārgmetālā, no valsts vidējā statistiskā iedzīvotāja skatupunkta, it sevišķi, ņemot vērā vēsturisko zelta cenu krišanos no 1400 EUR līdz 914 EUR par Trojas unci, kas sastādīja aptuveni 34% nepilnu divu gadu laikā (sk. att.1).

  Ris 1 zelta cena 7cm

Att. 1 Zelta tirgus cenas dinamika starptautiskajā tirgū

 

Vai ir izdevīgi investēt zeltā un vai vajadzētu ļauties mārketinga spiedienam par nepieciešamību pirkt zeltu? Zinot zelta īpatsvaru izstrādājumā un tirgus cenu, var veikt nelielu investīciju iespēju, kas saistītas ar zeltu, izpēti.

Šī pētījuma pirmajā daļā tiks izskatīta iespēja investēt zelta stieņos Latvijā. Vidējam iedzīvotajam nav tiešas pieejas fiziskajam zeltam par esošajām tirgus cenām. Zelta tirgū Rīgā tiek piedāvāts investīciju zelts gan stieņos, gan monētās. Jūnija sākumā, starptautiskajā dārgmetālu tirgū, zelts maksāja apmēram 914 eiro par augstākās proves Trojas unci. Zelta Trojas unce metriskajā sistēmā sastāda apmēram 1034768 g.

Latvijā ir vairākas firmas, kas nodarbojas ar investīciju zelta pārdošanu. Izskatot vienas no Latvijas lielākajām zelta pārdošanas kompānijām piedāvājumu Internetā, var izveidot sekojošu tabulu, kurā attēlotas investīciju iespējas (sk. att.2).

 Ris 2 tabulas LV

Att. 2 Investēšanas zelta stieņos iespēju kopsavilkuma tabula uz 2014. gada 5. jūniju, rēķinot no zelta tirgus cenas 914 EUR/oz

 

Ko tad mēs redzam šajā tabulā? Tāpat kā jebkuras preces cena, pārdošanas cena ir atkarīga no apjoma. Kā redzams att.3, firmas uzcenojums attiecībā pret zelta tirgus cenu starptautiskajā tirgū ļoti atšķiras, atkarībā no zelta stieņa svara. Kā redzams no zīmējuma, visizdevīgākie cenu piedāvājumi ir kategorijā no 1 kg līdz 10 gramiem, kur uzcenojums sastāda vidēji 5%. Par piecu gramu stieni, uzcenojums sastāda jau apmēram 11%, kas jau ir visai dārgi. Par 2.5 g vai 1 g uzcenojums ir kosmisks –  virs 20%.

Ris 3 nacenka 

Att. 3 Zelta stieņu uzcenojums atkarībā no apjoma

 

Pozitīvi ir tas, ka kompānija uzpērk zeltu par cenām, kas atšķiras no tirgus cenām par 0,01% (sk. sleja “Atlaide uzpirkšanai”, att. 2), kas padara investīcijas zeltā diezgan pievilcīgas. Slejā “Zelta tirgus cena, kad investīcijām nav zaudējumu” (att.2) atspoguļo to zelta tirgus cenu starptautiskajā dārgmetālu tirgū, par kuru kompānija ir gatava pirkt šo zeltu, ņemot vērā visas atlaides.

            Izanalizējot situāciju Latvijas zelta tirgū, var izdarīt sekojošus secinājumus un sniegt rekomendācijas:  

  1.       Zelta stieņu cenas Latvijā ir atkarīgas no iepērkamā apjoma. Ņemot vērā kopējo zelta cenu krišanos un esot brīviem naudas līdzekļiem, ilgtermiņa investīcijām (5-10 gadi) var pirkt zelta stieņus ar svaru ne mazāk kā 10 grami. Protams, palutināt savus tuviniekus vai dārgos ciemiņus var arī ar 2.5 gramu un 1 grama zelta stieņiem, taču tādi zelta stieņi, savas dārdzības dēļ, var tikt uztverti no “dāvanu zelta”, nevis investīciju skatupunkta. Atsevišķa kategorija ir stieņi ar svaru 10 grami, kuru uzcenojums sastāda 10%. Tādu stieņu pirkšana ir ir katra cilvēka paša ziņā, vai uzcenojums 10% apmērā ir pārāk liels vai pieņemams.
  2.       Zelta uzpirkšanas cenas ir pietiekami godīgas, jo uzpirkšanas cenas no tirgus cenām atšķiras tikai par niecīgu 0.01%, kas nevar neiepriecināt zelta stieņu īpašniekus (protams, ja ir attiecīgie sertifikāti ).
  3.        Pirms investēšanas ir jāsalīdzina zelta tirgus cenas un cenas, par kurām šis zelts tiek  pārdots vietējā tirgū.  

 

Interesanta informācija, par ko būtu vērts padomāt:

  •          Vispārējās zelta histērijas laikā, presē rakstīja, ka Londonā vai kaut kur Tuvajos Austrumos  (Arābu Emirāti vai Kuveita) parādījušies automāti, kas tirgo zelta stieņus par starptautiskā dārgmetālu tirgus mazumtirdzniecības cenām. Tas nozīmē, ka kaut kur var iegādāties zeltu lētāk.
  •          Var mēģināt nopirkt tīru zeltu Indijas melnajā tirgū, bet kā pēc tam to pārdot Latvijā bez sertifikāta? Tas prasa atsevišķu lombardu analīzi.
  •          Zelts – tas ir tikai metāls, kura vērtība formējas no cilvēces, kas nākusi no seniem laikiem, ģenētiskās atmiņas, kad zelts tika uzskatīts par Saules fizisko iemiesojumu uz zemes. No tehnoloģiskā progresa skatupunkta, zelts nav nemaz tik stratēģiski svarīgs metāls. Šajā gadījumā, retzemju metāliem ir daudz unikālākas īpašības un tie ietekmē mūsu dzīvi daudz vairāk nekā zelts.

 

P.S. Šī raksta tapšanas laikā, ECB veica pasākumus inflācijas stimulēšanai eirozonā, kā rezultātā, zelta kurss pieauga no 914 eiro par Trojas unci līdz 921.50 EUR/oz.

 

Visām idejām, kuras jūs iegūsiet ir tikai un vienīgi informatīvs un/vai izglītojošs raksturs un šī informācija nesatur un nevar tikt uztverta kā investīciju konsultācijas vai rekomendācijas pārdot vai pirkt kādu finanšu instrumentu.
Ārpusbiržas maržinālai Forex un CFD instrumentu tirdzniecībai ir augsts riska līmenis un, iespējams, tā nebūs piemērota visiem investoriem.

 

TeleTrade-DJ International Consulting Ltd ir licencēta Kipras Vērtspapīru un biržu komisijā (Cyprus Securities and Exchange Commission — CySEC), licences numurs 158/11.

Bookmark and Share
Top.LV