.

Šis jautrais un dzīvais kviksteps


Redzot virs deju grīdas virpuļojošos deju pārus, neviļus rodas jautājums:

-          Kur ir radies šis skaistums?

143a
Jautrais un draiskais kviksteps radies 20. gadsimta sākumā, kad pati dzīve sāka uzņemt paātrinātus apgriezienus. Šī vispārējā tendence rada savu atspoguļojumu arī mūzikā un dejā.

Mūziķi, iedvesmojušies no džeza ritmiem, tā laika populāro deju – fokstrotu – sāka spēlēt arvien ātrāk un ātrāk. Daudzi dejotāji ar to bija ļoti neapmierināti. Viņiem nācās uz vietas izdomāt arvien jaunas dejas figūras, lai iekļautos neierastajā ritmā. Toties citiem deju cienītājiem šie ritmi bija pa prātam un viņi sāka fokstrota soļiem pievienot tajā laikā populārā čarlstona soļus.

Lai izpatiktu visiem, deju publiku sāka brīdināt par nākamās dejas ātro vai lēno variantu. Sākotnēji jaunās dejas nosaukums bija pārāk garš - Quick Time Foxtrot and Charleston. Deju ar šādu nosaukumu 1927. gadā publikai rādīja angļu dejotāju pāris Frenks Fords un Mollija Speina. Pēc šīs uzstāšanās kviksteps sāka gūt popularitāti ne vien Amerikā, bet arī Anglijā.

Pāc dažiem gadiem kvikstepa ātrums palielinājās un pietuvinājās 48-50 taktīm minūtē (tādā ritmā kvikstepu dejo arī šodien), bet nosaukums saīsinājās līdz mūsdienās pierastajam: „kvikspeps” (Quickstep).

kvikstep1
Šodienas kvikstepa kustības stipri atšķiras no tām, kā dejotāji izpildīja šo deju 20. gadu Amerikas džez-bendu pavadījumā. Nemainīgi palika vien bāze: ceturtdaļpagriezieni, progresīvie soļi. Lielākā daļa kustību, ko savās programmās veic augstākas klases dejotāji, ir palēcieni (uz vietas un kustībā uz priekšu); soļu ķēdītes, kikas un citas sarežģītas figūras bija aizgūtas no čarlstona, šimmi un citām svinga dejām.

Mūsdienu kviksteps ir deja, kas ietver sevī vienlaicīgi maigas, slīdošas kustības un enerģiskus palēcienus. Tā var būt ļoti atšķirīga pēc rakstura, atkarībā no tā, kas to dejo. Var ieraudzīt vieglu, dzīvu un jautru kvikstepu, kura laikā pāris veic daudz palēcienu un pagriezienu, vai arī dejai ir ieturētāka horeogrāfija, kurā dejotāji maigi un viegli, bet ļoti ātri kustas un gandrīz vai lido virs parketa. Jebkurā gadījumā kviksteps ir spilgta un skatuviska deja, kas sniedz baudījumu gan skatītājiem, gan pašiem izpildītājiem.

 

O. Šurkusa 

Bookmark and Share
Top.LV