.

Daudzšķaitņainības škautnes

DSC08448Taisnību saka – katrs cilvēks ir briljants ar savu slīpējumu, ar savu krāsu un formu. 

Kāds sevi nekad mūžā neslīpē, paliekot tāds, kā ir. Cits bez noguruma pilnveidojas un slīpē šķautnes, tiecoties pēc pilnības.

Kā šādu piemēru vēlos iepazīstināt ar inženieri un radošu cilvēku, sociālā projekta „Ceļš uz laimi” vadītāju un Transhimalaju ekspedīciju organizētāju, uzņēmuma īpašnieci un pazīstama dzejnieka mūzu - Veltu Krivmani.

Mēs sarunājamies ar Veltu. Šoreiz  - par Himalajiem.

Kāds sevi nekad mūžā neslīpē, paliekot tāds, kā ir. Cits bez noguruma pilnveidojas un slīpē šķautnes, tiecoties pēc pilnības.

Kā šādu piemēru vēlos iepazīstināt ar inženieri un radošu cilvēku, sociālā projekta „Ceļš uz laimi” vadītāju un Transhimalaju ekspedīciju organizētāju, uzņēmuma īpašnieci un pazīstama dzejnieka mūzu - Veltu Krivmani.

Mēs sarunājamies ar Veltu. Šoreiz  - par Himalajiem.

- Man patīk vērot Dzīvi, pētīt augstāko likumu izpausmes, - saka Velta.

Un tā ir taisnība. Tikai tieksme pēc jauniem atklājumiem var pamudināt cilvēku doties kalnos, bet Veltai aiz muguras veselas sešas Transhimalaju ekspedīcijas, četras no tām – uz Indiju, viena – uz Nepālu, bet viena – uz Butānas karalisti.

Uz jautājumu: „Kādēļ?” Velta atbild vienkārši.

- Lai ieraudzītu jauno, ir jāatiet no ierastā, bet tur, Hamalajos, dzīve rādās no pavisam jaunām pusēm. Tu skaties un redzi, klausies – un dzirdi. Un tu Saproti. Zināšanas ir redzamas un pieejamas.

Īpaši spilgti tas izpaužas Indijā. Pati Indija ļoti līdzinās „pīrāgam”, kur kārtām salikts tik daudz, ka vienlaicīgi tu vari redzēt civilizācijas attīstību no primitīvas sabiedrības līdz supermūsdienīgai.

Pati pirmā ekspedīcija uz Indiju man bija milzīga personīga izaugsme, redzesloka paplašināšanās,  izpratne par dzīvi, cilvēkiem un mīlestību kā pasaules izzināšanas līdzekli. Indija ļoti maina iekšējo pasauli.

Lai gūtu panākumus rietumu pasaulē, ir jāpieliek piepūle. Indijā viss notiek daudz vieglāk. Tu pieskaries kultūras, filozofijas un domas smalkajām matērijām caur krāsu, smaržu un sajūtām. Mākslinieciskai dvēselei tie ir ļoti iedvesmojoši momenti.

Savādāk uztver sievietes lomu. Rietumu stils novienādo attiecības starp dzimumiem. Indiešu sieviete ar viņas grāciju, neiedomājami košajā krāsainajā sari ar milzīgu krūku uz galvas – tā ir ļoti spilgta sievišķības aspekta izpausme, smalka un patiesa. Te izpaužas sievietes patiesā būtība – skaistuma, smalkuma, grācijas un kultūras nesēja. Tas ir arī tīrības – kā fiziskās, tā garīgās -  etalons.

Indija vispār ir iedvesmas zeme. Šeit caur sajūtām, caur krāsas, smaržas un garšas burvību tu sāc saprast, kas ir īsts, bet kas – caurcaurēm neīsts. Tad, lūk, Indija ir patiesā etalons, pēc tā var saprast neīsto savā dzīvē un kaut ko tajā izmainīt, pieņemt kādus  sev ļoti svarīgus lēmumus.

Visi šie vitāli svarīgie jautājumi kļūst skaidri saskatāmi, izpaužas sabiedrībā, kultūrā, ekonomikā un politikā. Rietumos cilvēki nesa maskas, slēpjot savas emocijas, bet Indijā attiecības ir atkailinātas, tu redzi cilvēka patieso būtību.

Pie tam, es, būdama cilvēks, kas ir daudz studējis Latvijas kultūru, redzu Latvijas kultūras saikni ar sanskrita saknēm, neskatoties uz abu valstu atšķirīgo enerģētiku.

Starp citu, ekspedīciju laikā tika novērota interesanta likumsakarība – Indijā ļoti viegli piepildās vēlēšanās. Notiek tas, ko nav iespējams iedomāties, kaut kādas brīnumainas sakritības, tikšanās ar neparastiem cilvēkiem, rodas sajūta, ka tu esi visuma mistērijas sastāvdaļa.

Un, tu tikai par kaut ko domā, atgriezies, - un tas jau ir noticis, pie kam – tā nav tikai mana pieredze, tas notiek kā piedzīvojums katram ekspedīcijas dalībniekam.

- Vai Jūs nebraucat viena?

- Protams, nē. Mans pavadonis Indijā ir dzejnieks un Indijas pētnieks Aleksandrs

Senkevičs, viņš ir arī Kultūras un biznesa attiecību ar Indiju biedrības prezidents. Viņš ir radījis šo Transhimalaju ekspedīciju ideju, ekspedīcijas iet pa spēka vietām nevis pa tradicionālajiem tūristu maršrutiem. Es jau laikus gatavojos šiem braucieniem.

Pēc paša pirmā brauciena es sāku aicināt tos, kuriem ir svarīgi mainīt savu dzīvi. Jūtos kā ceļojuma aizbildne, pavadone piedzīvojumu pasaulē, nosaku lietu kārtību un radu nākotni. Mana devīze: „Gribu izveidot maršrutu”. Cilvēki parasti labprāt atsaucas šādam aicinājumam.

Tas ir pavisam citas kvalitātes ceļojums, tas nav vienkāršs tūrisma brauciens, bet dzīvs pieskāriens dzīvei. Tu neesi vērotājs, bet gan pats – notikumu dalībnieks. Mūsu ekspedīcijās mūsu pavadoņi ir neparasti cilvēki, augsti izglītoti indieši, kuri brīnišķīgi zina Indijas kultūru un vēsturi, tradīcijas un filozofiju, un paši ir daļa no šīs kultūras.

Piemēram, karaliskās dinastijas pēctecis, ļoti augsti izglītots cilvēks Radžšvars Pals, viņš teicami runā krieviski (ir mācījies Ukrainā). Viņš ir ievērojams sabiedriskais darbinieks savā rajonā – Himalaju ielejā. Viņš vienmēr atrod laiku, lai pakomunicētu ar mūsu ekspedīciju dalībniekiem. Mēs tiekamies ar dzejniekiem, kultūras darbiniekiem... Tā ir īpaša dzīves garša.

Cik cilvēku no Latvijas jau ir bijuši Himalajos?

- Es, personīgi, esmu nosūtījusi uz Himalajiem jau vairāk kā 100 cilvēku no Latvijas. Parasti tiek veidotas nelielas grupas 12-16 cilvēku sastāvā, man ir svarīga šo ekspedīciju kvalitāte, nevis viesnīcu kvalitāte, ar to Himalajos, taisnību sakot, ir grūtības, bet domas kvalitāte, dzīves, kultūras un filozofiskās sajūtas kvalitāte.

Sadzīve nav pats svarīgākais.

Galvenais ir, lai cilvēki iegūst iespēju kvalitatīvi mainīt savu dzīvi uz jaunas saprašanas kvalitātes rēķina.

Kad tiek plānota nākamā ekspedīcija uz Himalajiem?

- Mēs izbraucam 20. oktobrī. Šīs ekspedīcijas ilgums ir 14 dienas. Mēs brauksim uz tādu vietu, kur aizsākās civilizācija, uz ielejām, kur parādījās hinduisms un budisms. Tās ir ļoti interesantas vietas. Lieta tāda, ka hinduismā ir vairāk nekā 300 miljonu dievu. Lai kad tu arī tur nenokļūtu, noteikti trāpīsi uz svētkiem par godu kādam no dieviem. Vispār, Indija ir tāda vieta, kur prot svinēt dzīvi. Pēc būtības, tie pat nav svētki, bet pastāvīgs „dzīves svētku” stāvoklis. Un tu, atbraucis tur, kļūsti pilnā mērā par savas dzīves svētku dalībnieku.

Bookmark and Share
Top.LV