.

Paulu Koelju ieteikumi ceļotājiem

Paolo koelju1. Izvairies no muzejiem. Padoms varētu šķist absurds, tomēr padomāsim: tu atrodies svešā pilsētā, vai nebūtu interesantāk uzzināt vairāk par tagadni nevis par pagātni? Cilvēki jūt pienākumu apmeklēt muzejus, jo viņiem jau no bērnības tika iepotēts šāds veids, kā pieskarties kultūrai. Protams, apmeklēt muzejus ir svarīgi, tomēr tev ir jāzina, ko tu gribi tur ieraudzīt, savādāk sanāk, ka tu izej no muzeja ar apziņu, ka esi redzējis kaut ko svarīgu, tikai pats nezini – ko?

2.  Apmeklē bārus. Tieši tur var ieraudzīt pilsētas dzīvi. Es nedomāju diskotēkas, bet gan tās vietas, kur pulcējas vietējie cilvēki, iedzer, runā par Dievu un visumu, kur cilvēki vienmēr ir atvērti saunai. Vienkārši nopērc sev avīzi, sēdi ar avīzi rokās un vēro nākošos un aizejošos cilvēkus. Ja kāds uzsāk sarunu, pievienojies arī tad, ja tēma tev nešķitīs interesanta. Tu neieraudzīsi ceļa skaistumu, ja skatīsies uz to caur puspavērtām durvīm.  

3. Esi atvētrs. Vislabākie gidi ir vietējie. Viņi visu zina, lepojas ar savu pilsētu, bet nestrādā aģentūrai. Vienkārši ej uz ielas, izvēlies cilvēku, uzdod viņam jautājumu, piemēram, kā nokļūt? Ja tas neizdodas ar pirmo, izdosies ar otro, un tad, esmu pārliecināts, tu atradīsi brīnišķīgu pavadoni visai dienai.

4. Ceļo viens vai, ja esi precējies vai precējusies, kopā ar partneri. Tikai tādā veidā var pa īstam pamest savu valsti. Ja tu ceļo ar grupu, tu tikai simulē ceļojumu uz citu valsti, tai pat laikā tu turpini runāt savā valodā, seko gida norādījumiem un vairāk domā par sarunām savā grupā nekā par to vietu, kur esi atbraucis.

5. Nesalīdzini. Neko nesalīdzini: ne cenas, ne tīrību, ne dzīves kvalitāti, ne transportu. Neko! Tu neceļo tādēļ, lai pierādītu, ka tu dzīvo labāk. Iepazīsti citu cilvēku dzīvi un atrodi to, ko tu vari no viņiem mācīties.

6. Apzinies, ka tevi visi saprot. Pat ja tu nerunā tās valsts valodā, nebaidies: esmu bijis daudzās valstīs, kur nevarēju sazināties ar vārdu palīdzību, bet tomēr visur esmu atradis palīdzību, saņēmis svarīgus padomus un pat esmu atradis draugus. Daži vienkārši baidās ceļojuma laikā apmaldīties, ja ceļos vieni. Parasti ir pilnīgi pietiekami kabatā turēt dažas viesnīcas vizītkartes un gadījumā, ja radīsies nepieciešamība, var izmantot taksometru, vienkārši iedodot to šoferim.

7. Nepērc pārāk daudz. Tērē naudu tādām lietām, kuras tev nevajadzēs nēsāt: teātra biļetēm, restorānu apmeklējumiem, ekskursijām. Mūsu globālā tirgus un interneta laikmetā var nopirkt visu un pie tam nepārmaksāt par lieko svaru.

8. Necenties apbraukt visu pasauli viena mēneša laikā. Labāk četras vai piecas dienas palikt vienā pilsētā nekā apmeklēt piecas pilsētas nedēļas laikā. Pilsētu var salīdzināt ar kaprīzu sievieti, kurai ir vajadzīgs laiks, lai izrādītu sevi no visām pusēm un ļautu sevi savaldzināt.

9. Ceļojums – tas ir piedzīvojums. Henrijs Millers ir teicis: labāk ir atklāt sev nepazīstamu baznīcu, par kuru agrāk neviens nav dzirdējis, nekā doties uz Romu un izjust nepieciešamību apmeklēt Siksta kapelu. Protams, aizej arī uz turieni, bet arī paklaiņo pa ieliņām, sajūti brīvību un atrodi to, par ko tu pats vēl neko nezini, un kas, iespējams, izmainīs tavu dzīvi.

 

Bookmark and Share
Top.LV