.

Metodes Lieldienu olu krāsošanai

jajca1 „Mammadaba“ Lieldienu olu krāsošanai iesaka izmatot dabiskas metodes,

jo tieši dabā mēs varam smelties vispārsteidzošāko iedvesmu un daudzveidīgākos materiālus, iegūt mākslasdarba cienīgus, pārsteigumiem bagātus rezultātus, kā arī - atrasties visciešākajā kontaktā ar dabu laikā, kad saule un zeme tikko modušās, lai iepriecinātu un bagātinātu mūs ar savām brīnišķajām veltēm.

Kāpēc Lieldienās krāso olas?

Olu krāsošanai Lieldienās ir rituāla nozīme, ko senie latvieši saistīja ar pavasara svētkiem, zemes atmodu pēc ziemas, kā arī ar auglības un atdzimšanas kultu. Ola, pateicoties tās apaļumam, simbolizē dzīvību, augšāmcelšanos un auglību, tāpēc Lieldienās tās tradicionāli tiek celtas godā un dažādi izkrāsotas.

Krāsoto olu simboliskā nozīme pavada ar olām saistītās Lieldienu tradīcijas un spēles - olu dāvināšanu tuviniekiem, draugiem un kaimiņiem, olu maiņu, olu kaujas, kā arī olu slēpšanu un meklēšanu.

Padomi olu vārīšanai

Ieteicamais olu vārīšanas laiks ir 8-10 minūtes (laiks jāuzņem brīdī, kad ūdens sāk vārīties). Ilgāk vārot, olas pēc nolobīšanas var būt nevis koši baltas, bet zilganā krāsā. Lai vārot olas neplīstu, tās pirms vārīšanas ieteicams paturēt istabas temperatūrā vai siltā ūdenī. Olas var likt katlā vārīties jau aukstā ūdenī - tad tās, reizē ar ūdeni, sakarst pakāpeniski, netiek pakļautas straujai temperatūras maiņai un neplaisā. Vārot olas, ūdenim var piebērt sāli, kā arī tās ieteicams vārīt uz vidēji karstas liesmas, jo ūdenim strauji vāroties un burbuļojot, olas katlā „lēkā", un sitoties gar katla malām, tās var ieplīst.

Pēc vārīšanas olas jāskalo ar aukstu ūdeni vai jāpatur traukā ar ūdeni 3-5 minūtes. Tas nepieciešams, lai olas čaumalu vēlāk varētu viegli nolobīt.

Bookmark and Share
Top.LV