.

Ceriņu oratorija

cerinu oratorijaKatru gadu Dobelē sākas ceriņu svētki. Laikam nav tādas valsts, kur nezied ceriņi, bet latvieši nebūtu latvieši, ja no šī notikuma nebūtu uztaisījuši svētkus.

1957. gadā ievērojamais latviešu selekcionārs Pēteris Upītis savā dzimtajā pilsētā ielika dārza pamatus. Viņš ir spējis izaudzēt aprikozes 900 kilometrus uz ziemeļiem no to „ieprogrammētās” augšanas vietas. Un vēl ceriņi! Viņš ir vienuviet savācis vairāk kā 200 šķirņu balto un lillā ceriņu.

Ceriņi ir kļuvuši par balles pavēlniekiem. Tieši balles, jo ceriņu ziedēšanas svētkos noteikti skan dzīvā mūzika. Uz nelielās estrādes uzstājas vietējie mūziķi. Pāri dārzam plūst sena melodija, savijoties ar ziedu aromātu. Starp vientuļiem ceriņu krūmiem un nelielām ceriņu birztalām pastaigājas cilvēki. Viņi izbauda aromātu un nesteidzīgi piekļauj seju milzīgām ziedkopām. Kāds fotografējas uz ziedu fona, citi apstāj gidu un klausās ceriņu stāstus.

Zinātājiem ir ko pastāstīt par šo dārzu. Tas ir vislielākais ceriņu dārzs Baltijas valstīs un viens no lielākajiem Eiropā. Tas ir iekļauts Latvijas ievērojamo apskates objektu sarakstā un aizņem vairāk ka četrus hektārus lielu teritoriju.

Attālums līdz Lietuvas robežai ir mazāks kā līdz Rīgai, tādēļ nav brīnums, ka stāvlaukumā tik daudz mašīnu un autobusu ar Lietuvas numuriem. Municipālās policijas pārstāvji ļoti laipni skaidro atbraukušajiem, kur ērtāk novietot mašīnu un kā pēc tam uzbraukt uz galvenās ielas.

Pašlaik šis dārzs pieder Latvijas Valsts augļkopības institūtam. Šeit var nopirkt iepatikušos ceriņu šķirņu stādus un saņemt rekomendācijas to audzēšanā.

Ceriņi nozied ātri, bet līdz jūnija sākumam jums vēl ir laiks un iespēja ieelpot pavasara ziedu aromātu mūzikas skaņu pavadījumā.

 

Anatolijs Koļcovs, mūsdienīgs vīrietis.

Bookmark and Share
Top.LV