.

Kas ir Lāčlēša diena?

txt_308003_largeSveicam svētkos visus varonīgos, uzticīgos, mīlošos, godīgos, stipros un drosmīgos. Sveicam LĀČPLĒŠĀ DIENĀ!1888. gadā Andrejs Pumpurs balstoties uz latviešu tautas folkloru, teikām un nostāstiem, mitoloģiju, kā arī Indriķa hroniku, sarakstīja tautas varoņpoēmu "Lāčplēsis". 

Mazliet patiesu, mazliet izdomātu, mazliet komisku un mazliet skumju, mazliet..., jo kurš gan var apstrīdēt šī darba patiesumu, atbilstību realitātei, jo tas tautas varoņspēks un brīvības mīlestība, par kuru šajā darbā tā jūsmo autors, ir patiesa, tāpat kā vēsturiskie notikumi un personāži. 

Lāčplēsis māca mīlestību pret savu tautu un dabu, cieņu pret darbu un Dieviem, kā arī iedveš labestību un spēju atšķirt labo no ļaunā. Labo un ļauno autors ir pretstatījis Lāčplēša un Kangara tēlos. 
Lāčplēsim tika uzticēts kļūt par tautas sargātāju un varoni, jo viņš bija ne tikai stiprs, bet arī taisnīgs. Mums katram ir dota iespēja būt tādiem kā Lāčplēsis, jo aiz Lāčplēša tēla slēpjas vienkāršs cilvēks, kura spēks mājo viņa sirdī.
 
Un tā mūsu mazā tauta ieguva varoni - no teikām un nostāstiem, no patiesības un sapņiem. Lāčplēša īpašības - varonība, drosme, uzticība, mīlestība bija pamats Latvijas armijas uzvarai 1919. gada 11. novembrī kaujā par RĪGU. 
 
Putilov-Garford Lāčplēsis0203загруженное
 
Tieši tāpēc 11. novembris ir LĀČPLĒŠA DIENA, šīs dienas simboli 11. novembra krastmala Rīgā un Lāčplēša ordenis. Par Lāčplēša ordeni ļoti labs apraksts ir lasāms šeit http://ifrype.com/i/icons/external.png); padding-right: 12px; word-wrap: break-word; background-position: 100% 50%; background-repeat: no-repeat no-repeat;">http://www.la90.lv/?&top=-1&id=1840
 
R0220 016 0 png 600x375 watermark-zl watermark-r20xb20 q85
 
Žurnāls SARUNAS.LV
Par dzīvi, laimi, mīlestību un ģimeni. Par skaistumu un veselību, attiecībām un ģimenes ikdienu. Par jaunakajiem notikumiem un tehnoloģijām. Par Latvijas kultūru.

 

 

Bookmark and Share
Top.LV