.

Kas ir Hanuka?

HanukaLatvijā ziemā svin ne tikai Ziemassvētkus.

Tradicionāli ebreji ziemā svin gaišos Hanukas svētkus.

Šie svētki radušies Jūdejā, kas tolaik atradusies grieķu sīriešu Selekvidu impērijas varā. 165. gadā p.m.ē. valstī sākās nemieri. Imperators Antiokss Epifans sāka nežēlēlīgi ieviest grieķu dievu kultu, pie kuriem, starp citu, pieskaitīja arī sevi, bet tradicionālo jūdu ticību aizliedza, piedraudot ar nāvi. 

Sacelšanos vadīja brāļi Makaveji. Arvien vairāk cilvēku pieslējās sacelšanās dalībniekiem, un galu galā Jeruzāleme un Jeruzālemes templis tika atbrīvoti no pagāniem. Pēc jūdiešu kalendāra tas notika 165. gada pirms mūsu ēras kisleva mēneša 25. datumā.

Templi vajadzēja iesvētīt.

Tradicionāli iesvētīšanai tika lietota tīra, īpašā veidā pagatavota eļļa, kuru vajadzēja ieliet īpašā upurtraukā.  

Tomēr pagāni baja sabojājuši visu eļļu, kas glabājās templī.

Izdevās atrast tikai mazu krūku, kas bija ierakta zemē. Eļļas tajā pietika tikai vienai upurtarauka degšanas dienai. Tomēr notika brīnums: brīnumainā kārtā eļļa no šīs nelielās krūkas dega astoņas dienas. Tieši tik daudz laika bija nepieciešams, lai pagatavotu jaunu eļļas krājumu. Kopš tā laika gaišie Hanukas svētki tiek svinēti astoņas dienas par godu uzvarai pār grieķiem un pieminot šo brīnumu.

Šajās dienās iededzina hanukiju – īpašu svečturi ar astoņām svecēm – pa vienai katrai svētku dienai. Sveces jāaizdedzina visiem ģimenes locekļiem – vīriešiem, sievietēm un bērniem, kuri vecāki par deviņiem gadiem. Hanukijā ir arī devītais scečturis, bet tas ir īpašs, tas domāts kalpošanai. To aizdedzina iesvētīšanai vai arī, lai no tā uguns aizdedzinātu hanukas sveces.

Gudrie ir noteikuši, ka sveces ir jāaizdedzina pie mājas galvenās ieejas tai stundā, kad iedegas zveigznes. Pēc tradīcijas jūdiem jaunā diennakts sākas līdz ar pirmo zvaigzni. Pirmajā dienā aizdedzina malējo sveci labajā pusē, nākamajā dienā tai pievienojas otrā, un tā, papildinot pa vienai, pakāpeniski visa degošā hanuka apspīd māju ar savu gaismu, atgādinot  par tautas vienošanas brīnumu, kas ļāva uzvarēt iekarotājus un par brīnumu, kad mazā krūka spēja astoņas dienas apspīdēt Templi. 2013. gadā Hanukas dienas iekrīt laikā no 27. novembra līdz 5. decembrim. 

Hanukas laikā ir pieņemts gatavot tradicionālos hanukas ēdienus: kartupeļu pankūkas (latkes) un pīrādziņus ar ievārījumu (sufganija). Ar Hanuku ir saistīts veids, kādā tos gatavo, izmantojot augu eļļu, kas atgādina par hanukas brīnumu. Ēd arī piena ēdienus, īpaši sieru.

Svētku tradīcijās ietilpst arī bērnu apdāvināšana ar rotaļlietām vai naudu. Pēc paraduma Hanukas ceturtajā vai piektajā naktī vecāki bērniem (neatkarīgi no vecuma) dod „hanukas naudu”, kuru bērni principā var tērēt pēc pašu ieskatiem, tomēr daļu šīs naudas vajag ziedot labdarībai.

Citu hanukas parašu starpā ir hanukas vilciņa spēlēšana („svivons”, „dreidls”). Bērni spēlē vilciņu, kuram ir četras puses. Šo spēli spēlē uz „Hanukas naudu”.

Vēl saskaņā ar senu tradīciju visu laiku, kamēr deg hanukas sveces, sievietes nestrādā.

 

Bookmark and Share
Top.LV