.

Dažādu Eiropas un Austrālijas tautu jaungada tradīcijas

42 santaAustrālijā Jauno gadu sagaida pirmajā janvārī, taču šajā gadalaikā tur ir tāds karstums, ka Salavecis un Sniegbaltīte pasniedz dāvanas peldkostīmos.

Itālijā jaungada naktī neviens nebrīnās, ja kāds atbrīvojas no nevajadzīgām lietām. Tieši ārā pa logu lido veci puķu podi, nevajadzīgas mēbeles, apģērbi un dažādi sīkumi. Itāļi tic, ka jo vairāk lietu viņi izmetīs uz ielas, jo vairāk veiksmes un naudas viņiem dāvās Jaunais gads.

 

Anglijā ir pieņemts ievērot senu tradīciju „Jaunā gada ielaišana”. Kad pulkstenis sit divpadsmit, cilvēki atver vispirms nama aizmugurējās durvis, ar to atbrīvojot Veco gadu, bet līdz ar pulksteņa pēdējo sitienu atver galvenās durvis un ielaiž Jauno gadu.

 

Spānijā pirms Jaunā gada puiši un meitenes velk lozes – uz papīra gabaliņiem ir uzrakstīti abu dzimumu cilvēku vārdi. Meitenes uzzina savu „līgavaiņu”, bet puiši – „līgavu” vārdus. Dažkārt lozēšanas procedūru veic pie baznīcas, bet izveidojušies pāri līdz pat svētku beigām uzvedas kā iemīlējušies.

 

Nīderlandē un Beļģijā ļoti nopietni izturas pret jaunā gada pirmo dienu. Cilvēki cenšas uzvesties pareizi, neņemt uz parāda naudu, valkā tikai jaunu apģērbu. Tiek uzskatīts, ka cilvēks pats nosaka savu dzīvi nākamajā gadā. Ja jaunā gada pirmo dienu pavada jautri, tāds būs viss nākamais gads.

Vēl viena tradīcija, kuru ievēro šo valstu iedzīvotāji – svētku karaļa ievēlēšana. Sievietes cep pīrāgu, kurā ieliek pupu vai zirni. Tieši tas cilvēks, kuram tiek gabals ar iecepto pupu vai zirni, kļūst par karali uz visu jaungada nakti. Pēc tam karalis izvēlas karalieni un svītu.

 

Šveices un Austrijas iedzīvotāji atzīmē svētā Silvestra dienu. Šie svētki parādījušies, pateicoties leģendai, kurā bija teikts, ka Romas Pāvests Silvestrs varēja jūrā noķert īstu monstru. Briesmonim bija jāizraujas brīvībā 1000. gadā un jānogalina visi cilvēki, taču tas nenotika. Katru Jauno gadu cilvēki piemin šo leģendu, velk mugurā dīvainus kostīmus un sauc sevi par Silvestrklausiem.

 

Grieķijā Jaunais gads ir svētā Vasīlija diena. Viņš bija slavens ar savu neiedomājamo labsirdību. Bērni pie krāsns atstāja savas tupeles, bet viņš tajās salika dāvanas un saldumus. 

Bookmark and Share
Top.LV