.

Nekas nav atrasts
Monthly View
Mēneša skats
Weekly View
Nedēļas skats
Daily View
šodien
Categories
See by categories
Datums/Laiks: Sestdiena 16 Marts 2013, 16:00
Nosaukums: Bauskas pilī uzstāsies profesionāli mīmi
Raksturojums:

attels 2

16.martā plkst. 16:00 Bauskas pilī, Senā dzīvesveida skolas ietvaros, notiks pasākums „Mīms –pantomīma?”. Noskaidrosim ar ko nodarbojas mīmi, kas ir pantomīma, kā šīs mākslas formas aizsākās, cik liela loma tām ir mūsdienās. Pasākumā ar demonstrējumiem piedalīsies četri profesionāli mīmi.

attels
Pantomīmas un mīmu pirmsākumi meklējami pirms senajām civilizācijām, kad cilvēkiem vēl nebija attīstījusies valoda un kā saziņas līdzekli izmantoja zīmes un žestus. Senajā Grieķijā pantomīma veidojās kā izklaides forma – sadzīviskas izrādes, mācību stundas ar morāli. Reizi gadā grieķi organizēja vīna dieva Dionīsa festivālu, kura kulminācijā bija teātra izrāde Atēnās ar pantomīmu.

Senā Roma no Grieķijas pārņēma pantomīmu un pielāgoja savām vajadzībām. Romā pantomīmas formā attēloja pat jūras kauju kara flotes mācības. Imperatora Gaja Oktāvija Augusta (Gaius Octavius August) laikā teātra māksla guva lielu popularitāti. Pēc Romas impērijas krišanas Baznīca noliedza pantomīmu, jo tajā attēloja un kultivēja amorālu dzīvesveidu.

 16.gs. beigās pantomīma ieguva jaunu formu „Commedia dell’Arte” – sākotnēji nelielas mākslinieku trupas uzstājās tirgus laukumos Itālijā, vēlāk ieguva lielu popularitāti visā Eiropā. Līdz mūsdienām ir saglabājušies 17.gs. un 18.gs. izrāžu scenāriji, pieraksti ar pamācībām aktieriem, kā jāizpilda lomas, kāds apģērbs piestāv katrai lomai. „Commedia dell’Arte” mīmi runāja un dziedāja, dejoja un žestikulēja. 20.gs. sākumā mīmu tēlu unificē, lai paustu emocijas lieto tikai žestus, mīmiku un kustības.  

Bauskas pilī uzstāsies profesionāli mīmi, kuri vēlējās palikt anonīmi. Viņi rādīs kā iesildās mīmi, kādi ir vingrinājumi, pantomīmas soļi, filozofiskas etīdes, dzīvās skulptūras un, kas notiek tad, kad cilvēki ierauga viņus. Mākslinieki savu profesionālo mīmu karjeru, vairāk kā desmit gadus atpakaļ, sāka ansamblī „Rīgas Pantomīma”, kas izveidojusies Dailes teātra radītāja Eduarda Smiļģa vadībā un darbojas kopš 1956.gada. Divi no mīmiem piedalījās Latvijas  Zelta Talantos ar nosaukumu - mīmu duets "Tādi esam".


Sīkāka informācija pieejama mājas lapā.

 

 

 

 

Atrašanās vieta : Bauskas pils
Kontakti : E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Tālr. 63923793
Papildu informācija :Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Bauskas pils muzeja kasē, mākslas salonā Meistars Gothards un rezervēt pa tālr. 63923793, 63922280 vai e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. (rezervētās biļetes jāizpērk ne vēlāk kā 30 min. pirms pasākuma

Back

JEvents v2.2.8   Copyright © 2006-2012

Top.LV