.

11. KĀ APRĒĶINĀT NODOKĻUS?

Maja pardosanaDaži vārdi par nodokli.

Ļoti bieži īpašnieks, pārdodot savu īpašumu, savos aprēķinos neņem vērā savus izdevumu par kapitāla pieauguma nodokli. Pēc tam viņš sastopas ar nepieciešamību kaut kur sameklēt rezerves, lai pietiktu līdzekļu gan nodokļu nomaksai, gan jauna mājokļa iegādei.

Šo punktu nedrīkst noniecināt.

Likumā ir ļoti vienkārši ierakstīts: ar kapitāla pieauguma nodokli netiek aplikti darījumi ar tādu nekustamo īpašumu, kura ir atradusies īpašumā piecus un vairāk gadus, un kurā īpašnieks bija piedeklarēts vismaz 12 no pēdējiem 60 mēnešiem, tātad no tiem pašiem 5 gadiem.

Ļoti vienkārši. Ja jums pieder īpašums ilgāk kā piecus gadus un vienu gadu no tiem jūs esat bijis tur deklarēts, tad nodoklis nav jāmaksā. Ja kaut viens no šiem punktiem nav izpildīts, nodoklis jums noteikti būs jānomaksā.

Lūdzu, pārbaudiet jau iepriekš, kas jums ir ar deklarēšanās termiņu nekustamajā īpašumā, kuru jūs grasāties pārdot! Vai ir 12 mēneši? Ja nav, kad būs? Parēķiniet paši. Tad jūs precīzi zināsiet, vai jums ir jāmaksā nodoklis.

Jā, kā tiek aprēķināts nodoklis?

Ļoti vienkārši. Nodoklis ir 15 % no pirkšanas un pārdošanas cenu starpības.

 

Piemērs:

 

Pieņemsim, jūs 2003. gadā par sertifikātiem privatizējāt savu nekustamo īpašumu un tās cena uz to brīdi bija, teiksim 6000 latu. Šī cena ir redzama Zemesgrāmatas apliecinājumā.

Jūs nekad tur neesat bijis deklarēta. Vai arī bijāt, bet sen, pirms vairāk kā pieciem gadiem. No jums – nodoklis.

Šodien jūs pārdodat šo īpašumu, teiksim, par 22000 latu.

Starpība būs 22000-6000=16000 latu.

Pievienotās vērtības nodoklis

1600:100X15=2400 latu.

 

Jums tas noteikti ir jāiekļauj savos aprēķinos.

 

Lūdzu, ņemiet vērā šo informāciju savās darbībās! Tā ir savākta ilgu darba gadu rezultātā, un ir tā ir strādājuši mūsu uzņēmuma labākie darbinieki. Mēs gribam, lai tas būtu Jums noderīgi. Vēl Jums ir jāzina: Uzņēmums „EKOCENTRS” vienmēr būs priecīga Jums palīdzēt jebkurā darījumā ar nekustamo īpašumu. 

Bookmark and Share
Top.LV