.

Kur dzīvo mākleris?

maklerisMākleris mājo katrā no mums.

Tieši tāpat kā katrā no mums mājo zobārsts, santehniķis, krāsotājs, iekšpolitikas un ārpolitikas konsultants .... Varētu teikt, ka mūsos mājo simtiem citu profesiju pārstāvju, kuri ķeras klāt problēmu risināšanai, līdzko tās tiek saņemtas.

Tomēr mākleris – tā ir pavisam cita kategorija. Šķiet, ka nekas īpašs nav jādara. Jāatrod pircēji un pārdevēji, jānoorganizē darījums un kabatā jāieliek žūksnis naudas.

Padomājiet, vai jūs labi pazīstat to mākleri, kuram uzticējāt sava dzīvokļa pārdošanu? Vai viņam pietiek pieredzes un ir vajadzīgā izglītība, lai izlasītu dokumentus un sameklētu tajos iespējamās kļūdas? Jā, jā, kļūdas dokumentos ir visai bieža parādība, un tās ieraudzīt spēj tikai juridiski kompetents cilvēks. Vai viņš ir patiešām tik zinošs, lai atrisinātu jūsu problēmu?

Dažkārt cilvēkiem, kuri ķeras pie māklera darba, nav vajadzīgās izglītības pat kursu līmenī. Dažiem nav arī vidusskolas izglītības. Tas ir līdzīgi tam, kā šahistam nepietiek ar to vien, ka viņš zina, kā laukumā pārvietojamas figūras. Augstākās klases meistaram, ja viņš spēles beigās grib uzvarēt, ir jāspēj domāt gan stratēģiski, gan taktiski.

Māklera uzdevums ir ne tikai noorganizēt darījumu, bet arī panākt, lai visas procesā iesaistītās puses būtu apmierinātas. Lai to paveiktu, māklerim ir jābūt kompetentam nekustamā īpašuma tirgū, jāorientējas likumdošanā, un, galvenais, viņam ir jāmīl savs darbs.

Starp citu, gribu kliedēt izplatīto ilūziju par mākleru pasakaino peļņu.

Lauvas tiesa naudas aiziet objekta reklamēšanai plašsaziņas līdzekļos, braucieniem uz tikšanos ar klientiem, izglītībai un semināriem. Māklera darbs paliek apslēpts citu acīm, tādēļ  parastajam iedzīvotājam pat neienāk prātā, kādi titāniski spēki speciālistam ir jāpieliek, lai darījumu novestu līdz galam, aizstāvētu sava klienta intereses, izsekotu tam, lai visas puses saņem viņām pienākošos naudu, novērstu jebkurus šķēršļus un atrunātu no acīmredzami nepareizām darbībām. Iztērētos nervus vienkārši nav iespējams izmērīt. 

90. gadu sākumā pilsētai pāri gāja privatizācijas un iedzīvotāju izlikšanas no dzīvokļiem vilnis. Visi vietējie TV kanāli pārraidīja sižetus par to, kā daži deputāti aizstāv iedzīvotājus pret kārtības sargu ielaušanos, kliedz par patvaļu un spēlē uz publiku. Pēc tam pa logiem tika izmesti spilveni un mēbeles, bet deputāti solīja panākt taisnību un sniedza neskaitāmas intervijas sabraukušiem žurnālistiem. Viss noritēja gludi un teatrāli.

Tai pat laikā noritēja cits, neviena nepamanīts, darbs. Nebija ne žurnālistu, ne patosa pilnu interviju. Tas bija mākleru darbs. Mākleri veda pārrunas ar jaunajiem īpašniekiem, ar namu pārvaldēm, ar tiesām. Šī darba rezultātā cilvēki netika izlikti no mājām, netika lauztas mēbeles, cilvēku pašcieņa netika pazemota. Viņiem bija iespēja saņemt, kaut arī nelielu, tomēr savu dzīvojamo platību. Viņi varēja turpināt būt par cilvēkiem un nepāriet „bomžu” statusā. Taču par šo darbu reportāžas netika rādītas, jo īsta māklera darbā nav izrādes elementu. Ir vienkāršs darbs, kuru darot, īsti profesionāļi, cenšas paglābt svešas ģimenes un atrisināt svešas problēmas, dažkārt aizmirstot par savu ģimeni Toties tad, ja mākleris piekrāpj klientu, visi plašsaziņas līdzekļi pilnā mutē liegs par „melnajiem mākleriem”. Ir tik viegli pacelt savu reitingu uz netīras sensācijas rēķina, it īpaši, ja aizdomas krīt uz notāru, uzpirktu juristu vai mākleri. Šāda tēma tiks apspriesta ne vienu vien mēnesi. Protams, visi kauninās un lamās neliešus, it kā citās profesijās kaut kas tāds nenotiek.

Vai gribat padomu?

Nestrādājiet ar mākleri, kurš jūs aicina uz lietišķu tikšanos ar dokumentu izskatīšanu uz kafejnīcu vai salonu, kur pats papildus piestrādā. Cilvēks, kurš vienlaicīgi strādā vairākās vietās līdzinās šoferim, kurš apbrauc korķi pa trotuāru, vienlaicīgi runājot pa telefonu un cenšoties no termosa pastrēbt karstu kafiju. To visu viņš dara slikti.

Aiz laba māklera, kā likums, stāv labs uzņēmums ar labu reputāciju. Pārliecinieties, ka firma darbojas jau sen, palasiet atsauksmes internetā, paskatieties mājas lapu, parunājiet ar tiem, kas jau ir saņēmuši šīs firmas pakalpojumus. Uz kārts taču ir likts jūsu īpašums. Veselo saprātu vēl neviens nav atcēlis.

Anatolijs Koļcovs

Bookmark and Share
Top.LV