.

Zobainītis

zobainitis
ZINĀŠANAI:

Kaķēniem ir 26 zobi, pieaugušiem kaķiem 30 zobi,

kucēniem piena bozi ir 28, sunim ir 42 zobi.

Dzīvniekam zobi ir viens no vitāli svarīgākajiem izdzīvošanai nepieciešamiem orgāniem. Daudzi klienti brīnās, kad es klīnikā konstatēju viņa sunim vai kaķim zobu problēmas. Dzīvnieku īpašnieki nemaz neiedomājas, ka dzīvniekiem arī var attīstīties paradontoze (smaganu atdalīšanas no zoba saknes), gingivīts (smaganu iekaisums), zobakmens. Tās ir biežāk sastopamas mutes dobuma patoloģijas dzīvniekiem. Šeit mēs (cilvēki) nedaudz atšķiramies no dzīvniekiem, jo cilvēkam ļoti bieži attīstās kariess, bet dzīvniekiem to novēro ārkārtīgi reti. Kaķiem ir sastopama zobu emaljas noārdīšana, kura norit bieži vien vai nu vispār bez krāsas izmaiņām, vai nu emaljas bojātā daļa kļūst nedaudz dzeltenāka.

Viesiem dzīvnieku īpašniekiem būtu jāpievērš uzmanība sava mīluļa zobiem. Jo tieši zobakmens izraisa nākamas problēmas: gingivītu un paradontozi. Ja jūs pamanāt, ka zobakmens sāk veidoties, tad dzīvnieks steidzami ir jāved pie veterinārārsta. Mana specializācija ir ķirurģija un stomatoloģija un ar zobu problēmām nākas sastapties ļoti bieži. Zobakmens noņemšanai izmantoju ultraskaņas skeleri, ar kuru var kvalitatīvi noņemt zobakmeni ne tikai no zobu redzamas daļas, bet arī zem smaganu malām. Šī nianse ir ļoti svarīga, jo tieši zem smaganām baktērijas savairojas lielā daudzumā, kas savukārt rada smaganu iekaisumu un sāpes. Lai veiktu šo procedūru kvalitatīvi un humāni, ir nepieciešama viegla vispārēja anestēzija. Daudzi mani klienti prasa, lai es to veicu bez anestēzijas, bet nodrošināt augstu pakalpojuma kvalitāti bez anestēzijas NAV iespējams, jo, pirmkārt, neviens dzīvnieks pie samaņas esot nesēdēs ar atvērtu muti stundu vai pat ilgāk, otrkārt, dzīvnieki dzird plašākā frekvenču diapazonā, un ultraskaņa viņiem ir ļoti nepatīkama, treškārt, tīrot zobus ar ultraskaņu, jāapstrādā ne tikai ārēja (redzama) zobu virsma, bet arī iekšēja, ka arī jāiztīra visas zobu spraugas, bez anestēzijas tas nav iespējams!

Ja nesekot dzīvnieku zobu stāvoklim, tad nākas šķirties no vairākiem zobiem krietni pirms laika, tas ir īpaši aktuāli mazo šķirņu sunīšiem (praksē nav reti gadījumi, kad veicot pirmo mutes dobuma higiēnu mazam sunim 3-4 gadu vecumā, vajadzēja izraut 6-10 bojātus zobus).

„Klivet” ®

veterinārārsts

Dmitrijs Mihailovs

                

Bookmark and Share
Top.LV