.

Apmatojuma maiņas sezona ir sākusies.

Klivet kazoksKad gaisa temperatūra ceļas, pienāk laiks arī mūsu mīluļiem noģērbt liekos apģērbus, tie met nost kuplo ziemas apmatojumu ar biezu pavilnu.

Reizēm klienti prasa, kāpēc tad kaķiem notiek apmatojuma maiņa, neskatoties uz to, ka tie visu gadu dzīvo mājās siltumā? Īstenībā, sezonālā matu izkrišana ir ģenētiski ieprogrammēts process, bez šaubām to ietekmē arī apkārtējas vides temperatūra, bet atradoties nemainīgos apstākļos apmatojums tomēr mainīsies, kaut gan ne tik izteikti ziemas apmatojums atšķirsies no vasaras, kā tas būtu, ja dzīvnieks ziemas periodu pavadītu ārā.

Kā tad jārīkojas? Vienā no iepriekšējiem rakstiem es jau aprakstīju biežāk sastopamus iemeslus patoloģiskai matu izkrišanai, bet šeit iet runa par normālu fizioloģisku procesu. Pirmkārt, dzīvnieks ir jāķemmē, pie tam, apmatojuma maņas laikā, tas jādara regulāri (vismaz 1 reizi dienā), otrkārt, lai paātrinātu apmaiņas procesus un lai padarītu jaunu apmatojumu spožāku un veselīgāku, dzīvniekiem dod speciālus vitamīnus ādai un apmatojumam (nopērkami arī mūsu veterinārajās klīnikās). Vitamīnus gan neiesakām pirkt zooveikalos, jo tur parasti pārdod našķus ar vitamīnu piedevām, pie tam tie bieži satur ķīmiskās krāsvielas un smaržvielas, karas nav labas dzīvnieka veselībai, nerunājot jau par to, ka tie parasti nedod nekādus uzlabojumus apmatojuma stāvoklim. Bet ja jums liekas, ka apmatojums krīt ārā izteikti nevienmērīgi, veidojas ādas laukumi bez apmatojuma, novērojamās blaugznas, tad gan ir ieteicams griezties uz veterināro klīniku, jo šie simptomi var norādīt uz dermatomikozi, jeb sēnīšu infekciju, vielmaiņas traucējumiem, alerģiju vai citu saslimšanu.

 

 

„Klivet” ®

veterinārārsts

Dmitrijs Mihailovs

Bookmark and Share
Top.LV