.

NEDAUDZ PAR TAUKU SADEDZINĀŠANU

taukiPastāv viedoklis, ka tauki sadeg tajās ķermeņa vietās, kuras trenē. Proti, ja izpildi vingrinājumus presei, tauki aiziet tieši no vēdera, ja trenē kājas, tauki aiziet no kājām. Kā tas ir patiesībā?

Kas ir tauku uzkrājumi?

Tauku uzkrājumi ir enerģijas krājumi tauku veidā, kurus rada organisms, atliekot rezervei jūsu lietotās pārtikas pārpalikumus.
Ja jūs maz kustaties, bet daudz ēdat, sanāk, ka ir neliels enerģijas patēriņš, bet liels barības vielu daudzums. Visu lieko, ko jūs apēdat, bet neizlietojat, organisma pārstrādā taukos un uzkrāj. Tauku krājumi atrodas zemādas tauku slānī, kā arī ap iekšējiem orgāniem – iekšējiem krājumi.
KĀ TIEK PATĒRĒTI TAUKI?

Muskuļu darbībai un organisma dzīvotspējai ir vajadzīga enerģija. Šo enerģiju organisms var paņemt vai nu no pārtikas, vei no esošajiem tauku krājumiem.

Piemēram, tad, kad jūs sākat trenēšanos un veicat sporta vingrojumus, organisms sāk ņemt taukus no tauku uzkrājumiem un izmet tos asinīs. Ar asinīm tauki nokļūst darbojošos muskuļos un tur, ķīmiski reaģējot ar skābekli, rezultātā pilnībā sadeg, dodot enerģiju muskuļu darbībai. Pilnīgas oksidēšanās rezultātā, tauki sadeg, pārvēršoties ogļskābajā gāzē (kuru jūs izelpojat) un ūdenī (kuru jūs izvadāt citā veidā).
Ir vērts minēt divus svarīgus apstākļus:

  1. Tauki ir enerģijas rezerves avots, tādēļ organisms nelabprāt tos tērē. Sākumā tiek tērēti ogļhidrāti, tomēr ogļhidrātu krājumi nav tik lieli, un, noārdoties ogļhidrātu krājumiem, organisms sāk vairāk tērēt  taukus.
  2. Tauki tiek lietoti muskuļu darbībai ar mērenu un vidēju slodzi.

Augstas slodzes gadījumā tauki neder.

No šī seko secinājums: uz tauku sadedzināšanu vērstam treniņam ir jābūt ilgstošam un ar mērenu vai vidēju slodzi.

NO KĀDĀM ĶERMEŅA DAĻĀM ORGANISMS TĒRĒ TAUKUS?
No visām! Muskuļi neņem taukus pa taisno no krājumiem, viss notiek caur asinīm, bet asinis riņķo pa visu ķermeni.

Tātad, ja jūs izpildīsiet preses vingrinājumus, taukvielas nokļūst muskuļos no asinīm, bet asinīs tie nokļūst no visa organisma, ne tikai no vēdera apvidus.
Organisms neizvēlas noteiktu “nelielu vietu”, no kurienes paņemt taukus. Tēlaini sakot, nāk komanda – “sākt tauku izmantošanu”, asinīs nokļūst vielas, kuras aktivizē tauku krājumu sadalīšanos. Organisms izmanto kopējos nevis lokālos tauku krājumus. Tātad tauku sadedzināšanai ir nepieciešams tērēt vairāk enerģijas. Ir jāizmanto tie vingrinājumi, kuri iedarbina pēc iespējas vairāk muskuļu.

 Jūs varat teikt: “Mans draugs trenēja presi un viņam tieši vēders kļuva stingrāks” vai “viņa trenēja kājas un viņai tieši kāju muskuļi kļuva stingrāki”. Viss ir pareizi. Ja jūs trenējat kādu noteiktu muskuļu grupu, tad tieši šie muskuļi kļūs stingrāki. Nejauciet muskuļus un tauku krājumus.

Tādēļ tauku sadedzināšanai uz vēdera daudz efektīgāka būs skriešana nekā vēdera preses vingrinājumi, toties  skaistas vēdera preses veidošanai būs nepieciešami tieši šādi vingrinājumi. Viena lieta ir strādāt ar muskuļu formu, bet pavisam cita – likvidēt tauku uzkrājumus.

Esiet skaisti!!!

Bookmark and Share
Top.LV