.

Ogu pīrāgs

Ogu piragsOgu pīrāgs lieliski derēs tiem, kam garšo veselīgi pīrāgi, jo tas tiek gatavots uz auzu pārslu bāzes, nesatur miltus, ir viegls un garšīgs.

Vasarā derēs svaigas ogas, bet ziemā – saldētas.

Sastāvdaļas: 2 glāzes auzu pārslu, 0,5 glāzes cukura (var 1/3), 0,5 glāzes kefīra, 0,5 glāzes verdoša ūdens, 2 olas, 2 ēdamkarotes kausēta sviesta, tauku saturs - 82,5%, 100-150g rozīņu, 150-200g ogu (man - upenes), šķipsniņa sāls, 1 tējkarote sodas.

Pagatavošana: 1 glāzi auzu pārslu sajaucam bļodiņā ar karstu ūdeni, nosedzam bļodu un ļaujam ievilkties un atdzist. Pēc tam pievienojam kefīru un olas un visu samaisām. Tad pielejam sviestu, pievienojam cukuru, sāli un atkal samaisām.

Diētiskais pīrāgs

Atlikušo glāzi auzu pārslu samaļam kafijas dzirnaviņās un iegūtos auzu miltus kopā ar sodu pievienojam mīklai, tad pievienojam ogas un iepriekš ūdenī izmērcētas un nomazgātas rozīnes. Visu samaisām. Mīklu liekam formā un cepam 180 grādos apmēram 30-40 minūtes.

Sanāk ogu pīrāgs ar ļoti maigu garšu: auzu pārslas dod nelielu patīkamu raupjumu, saldās rozīnes lieliski saskan ar skābajām upenēm, bet tas, ka pīrāgs ir cepts bez miltiem padara to par diētisku un veselīgu  produktu.

Gribu atzīmēt, ka cepot nekad nelietoju rafinētu augu eļļu, vienmēr lietoju vai nu 82,5% sviestu vai kausēto sviestu, vai kausētus cūku taukus, kas ļoti labi der pīrāgiem.

Ir svarīgi arī tirgū vai veikalā izvēlēties dabīgas, neapstrādātas rozīnes, tām ir jābūt matētām nevis glancētām.

 

Atzīmēšu, ka saldās rozīnes labi saskan ar skābām ogām, ja gribat šādu pīrāgu izcept ar zemenēm vai avenēm, tad var iztikt bez rozīnēm. Tomēr garša ir individuāla lieta un izvēle lai paliek jūsu ziņā. Kāds pamēģināja izcept šo pīrāgu bez rozīnēm, ar ķiršiem un upenēm, sanāca ļoti labi, ar vieglu skābumiņu, man pat šis variants patika labāk kā tas, kas receptē (t.i. rozīnes un upenes).

Cepot jebkurus konditorejas izstrādājumus es pievienoju mīklai 1-2 ēdamkarotes linu miltu un klijas (līdz ¼ no miltu apjoma) – tas viss pazemina kalorijas un padara izstrādājuma veselīgāku. Manā virtuvē klijas un linu milti plauktā stāv blakus parastajiem miltiem.

Bookmark and Share
Top.LV