.

cerinu oratorijaKatru gadu Dobelē sākas ceriņu svētki. Laikam nav tādas valsts, kur nezied ceriņi, bet latvieši nebūtu latvieši, ja no šī notikuma nebūtu uztaisījuši svētkus.

Lasīt tālāk ...

4maijs1990.gada 4. maijā Latvijā Latvijas PSR Augstākās Padomes ar balsu vairākumu (136 nobalsoja „par” no 201) pieņēma Deklarāciju Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Lasīt tālāk ...

jajca3Visu grandiozo mākslas dabu pats oriģināls ir daba.

Lasīt tālāk ...

jajca2

Daba piedāvā daudz un dažādas iespējas nokrāsot olas dažādās krāsās.

Lasīt tālāk ...

jajca1 „Mammadaba“ Lieldienu olu krāsošanai iesaka izmatot dabiskas metodes,

Lasīt tālāk ...

18773d2f24e2Kāpēc Lieldienās krāso olas?

 Lieldienās olu krāsošanaiir rituāla nozīme, ko senlatvieši saistīja ar zemes atmodu pēc ziemas, pavasara atnākšanu, tai skaitā šis rituāls simbolizēja auglības un atdzimšanas kultu. Ola, pateicoties tās apaļumam ir dzīvības, augšāmcelšanās un auglības simbols, tāpēc Lieldienās (Pavasara saulstāvjos) tās tradicionāli tiek celtas godā un dažādi izkrāsotas.

Lasīt tālāk ...

20100331141746-lieldMūsu senči dzīvoja saskaņā ar Dabas (Dieva) likumiem. Viņi zināja, ka dabā eksistē ne tikai redzamais un rokām taustāmais, bet, ka tā ir pilna ar dažādiem spēkiem (dievībām, gariem) un enerģijām un katram ir sava noteikta vieta.

Lasīt tālāk ...

LielāsdienasšūpošanāsSagaidot Pavasara saulstāvjus, folkloras kopas aicina Rīgas iedzīvotājus uz Lielās dienas svinībām ceturtdien, 20. martā, Arkādijas parkā, bet sestdien, 22. martā - Līvu laukumā, piedāvājot veikt tradicionālos pavasara atnākšanas rituālus - šūpošanos, olu krāsošanu un ripināšanu, kā arī kopīgu Lielās dienas dziesmu dziedāšanu.

Lasīt tālāk ...

huzariŠis atgadījums noticis 1812. gadā kad Napoleona karaspēks iebruka Krievijā. Kā zināms, karaspēks līdz Rīgai netika.

Lasīt tālāk ...

novyj-god4„Ērģeļu skaņās atvadās gads” – 31. decembrī plkst. 16.00 būs gada izskaņas ērģeļmūzikas koncerts Doma baznīcā. Ērģeļu duetus izspēlēs Edīte Alpa un Tālivaldis Deksnis, Ilze Reine  un Aigars Reinis, Iveta Pelše un Jānis Pelše, Diāna Jaunzeme un Ilona Birģele.

Lasīt tālāk ...

zilais koka zirgsPēc ķīniešu kalendāra Zirga gads sāksies 2014. gada 31. janvārī un ilgs līdz 2015. gada 18. februārim. Gada kosmiskais elements ir koks, bet krāsa – zilā. Tādējādi 2014. gada talismans ir zilais koka zirgs.

Lasīt tālāk ...

1327833530 novogodniy-otdyh-v-indiiMusulmaņu tautām ir pieņemts lietot mēness kalendāru, tādēļ katru gadu Jaunais gads viņiem pārvietojas par 11 dienām uz priekšu. Irānā pieņemts Jauno gadu sagaidīt 21. martā.

Lasīt tālāk ...

file34917671 2dbdddedIr neskaitāms daudzums ticējumu un paražu, kas saistītas ar Jauno gadu. Kaut kas ir nācis no senseniem laikiem, kaut kas ir parādījies pavisam nesen. Dažas no tām, mūsuprāt interesantākās, – mūsu žurnāla lasītājiem.

Lasīt tālāk ...

42 santaAustrālijā Jauno gadu sagaida pirmajā janvārī, taču šajā gadalaikā tur ir tāds karstums, ka Salavecis un Sniegbaltīte pasniedz dāvanas peldkostīmos.

Lasīt tālāk ...

0 4c5f6 5a95e8a L

Adventes laikam piemīt simboliskas vērtības — ar pirmo Adventi aizsākas kristīgās baznīcas jaunais gads. Тas ir klusēšanas un pārdomu laiks pirms lielā brīnuma un prieka vēsts — Kristus piedzimšanas.

Lasīt tālāk ...

HanukaLatvijā ziemā svin ne tikai Ziemassvētkus.

Tradicionāli ebreji ziemā svin gaišos Hanukas svētkus.

Lasīt tālāk ...

ziemassvetku eglite

Tiek uzskatīts, ka pati pirmā egle Eiropā tika uzstādīta Rīgā. Tas noticis tālajā 1510. Gadā, iepretīm Melngalvju namam.

Lasīt tālāk ...

1356346826 fancy the idea of new year decorations 21Ziemassvētki ir īpaši svētki Latvijā. Kā arī tradīcijas, sastītas ar Ziemassvētkiem, Latvijā ir īpašas. Sāksim ar Adventi. Advente ir Ziemassvētku gavēņa sākums katoļiem un luterāqqņiem.

 

Lasīt tālāk ...

Top.LV