.

Hačapuri no biezpiena

2013-04-05 162717Tādēļ šodien cepsim svētku pīrāgus. Piedāvātās receptes nav tradicionālas latviešu virtuvei, taču kamdēļ gan nepalutināt sevi ar  kaut ko eksotiskāku?

Ir neskaitāmas hačapuri receptes, bet man patīk tieši šī, jo tajā izmanto daudz biezpiena un maz miltu. Un vēl – ceptā biezpiena siltums un neatvairāmā biezpiena smarža cepšanās laikā. Hačapuri pīrāgu var ēst gan siltu, gan aukstu, to ir ērti paņemt līdzi, tas diezgan ilgi nesacietē.

Sastāvs (domāts vidēja lieluma cepešpannai):

2 paciņas jebkura biezpiena,

100-200 g sviesta (jo vairāk, jo garšīgāks un mīkstāks, bet, protams, arī vairāk kaloriju),

150-300 g cieta siera (jo vairāk siera, jo biezāka ir pildījuma kārta),

2 olas

Ap 100 g krējuma

Milti, sāls, karote cukura, cepamais pulveris (vai ar etiķi dzēsta dzeramā soda)

Pagatavošana:

  1. Cepešpannu ieziežam ar nelielu eļļas daudzumu;
  2. Uzsildām sviestu līdz vārīšanās temperatūrai un uzlejam to biezpienam, samaisām, pievienojam olu, nedaudz sāls, cukuru (var arī bez cukura, bet es tomēr pievienoju kādu strīķētu ēdamkaroti ), atkal samaisām un pievienojam miltus. Cik daudz miltu vajadzīgs – nepateikšu, jo katru reizi sanāk savādāk, te biezpiens šķidrāks, te vairāk  vai mazāk sviesta pielikts ... Miltu pievienojam tik daudz, lai sanāk ne visai cieta mīkla. Maisīt labāk ar dakšu un pārāk ilgi nemocīt, tad būs mīkstāks.
  3. Mīklu dalām 2 daļās, no kurām viena mazdrusciņ lielāka.
  4. Nedaudz miltu uzberam uz galda un mazāko daļu maigi izrullējam pēc cepešpannas izmēriem. Šī mīkla nav tāda kā vienkārši no miltiem, taču nevajag pārpūlēties un censties izrullēt plāniņu kārtu. Beriet klāt miltus tik daudz, lai mīkla turas kopā.
  5. Sieru sarīvē uz rupjās rīves, pievieno ķiplokus un krējumu. Krējumu vajag tik daudz, lai varētu izsmērēt, ķiplokus – pēc katra gaumes. Divas vidēja lieluma daiviņas dos tikai vieglu šarmu, elpa neodīs pēc ķiplokiem, un varēsiet skūpstīties, cik sirds kāro.
  6. Šo masu uzklājam uz apakšējās kārtas. Pēc tam izrullējam otro, to, kas nedaudz lielāka un uzliekam pa virsu. Virskārtas maliņas noliecam un piespiežam pie apakškārtas, tā, lai būtu vienāda biezuma.
  7. Pa virsu apsmērējam ar sakultu olu (lai ola neaizmuktu, es taisu ar pirkstiem virskārtā nelielas iedobītes) un sadurstām ar dakšiņu.
  8. Liekam līdz apmēram 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz 20-25 minūtēm, kamēr kļūst zeltains. Laiku pa laikam ieskatieties cepeškrāsnī, ja virskārta sāks celties, ieduriet vēl tajā ar dakšiņu, lai kārta  nepārplīst!
  9. Kad izņemsiet karstu hačapuri no cepeškrāsns, ieziediet to ar sviestu un pārklājiet ar dvieli, lai nobriest. Sagrieziet, kā patīk.

Vēl nav bijis neviena cilvēka, kam tas negaršotu. Ēdiet uz veselību!

 

Bookmark and Share
Top.LV