.

Bezperspektīvas attiecības

attiecibasDžons Hotmans 40 gadu garumā ir pētījis ģimenes un laulības problēmas. Viņam pietiek ar piecu minūšu garu sarunu, lai ar 91% precizitāti paredzētu, vai laulātos gaida šķiršanās. Kā viņš to nosaka?

Savā grāmatā „Septiņi veiksmīgas laulības principi” Hotmans nosauc četrus indikatorus, pēc kuriem var pateikt, vai laulāto attiecībām ir nākotne.

1.         Kriticisms. „Žēlošanās un neapmierinātība – tās ir normālas parādības. Kritizēšana

ir globālāka parādība. Tas nozīmē uzbrukumus tieši partnera personībai nevis tam, ko viņš vai viņa dara. Viņš nav iznesis atkritumus nevis tādēļ, ka aizmirsa, bet gan tādēļ, ka ir slikts cilvēks.”

2.         Nicināšana. „Publiskas aizskaršanas, ņirgāšanās un ļauni joki. Nicinošas attieksmes

izrādīšana visdažādākajās formās ir visbīstamākais no laulāto „apokalipses jātniekiem”, tādēļ ka tas sevī nes riebumu. Ja jūs visu laiku demonstrējat, ka partneris jūsos izsauc riebumu, tad šādu problēmu praktiski nav iespējams atrisināt”.

3.         Aizsardzības pozīcijas ieņemšana. „Viens no veidiem, kā vainot partneri, ir ieņemt

aizsardzības pozīciju. Tas var tikt izteikts kā „Iemesls ir tevī nevis manī”. Aizsardzības pozīcija ir bīstama tādēļ, ka tikai pastiprina konfliktu.”

4.         Klusēšana. „Pārtraukt sarunu un uzmūrēt „akmens sienu”. Klusējot jūs ne tikai

aizejat projām no konflikta risināšanas, jūs nogalināt attiecības, emocionāli no tām novēršaties.”

Hotmana pētījumi parādīja, ka uzskatu un aizraušanos dažādība nenogalina attiecības. 69%  problēmu pāri nemaz nevar atrisināt. Problēmas nekur neaiziet, neskatoties uz to, ka laulātie karo gadu no gada, cenšoties izmainīt viens otru. Visbiežāk šie konflikti ir saistīti ar fundamentālām lietām: dzīvesveidu, personības īpatnībām un vērtībām. Strīdi par šādām tēmām ir tukša laika un dvēseles spēka izšķiešana. Ko lai dara ar to, ko nav iespējams izmainīt? Pieņemt tā, kā ir.

Psihologs Dans Vails savā grāmatā „Pēc medus mēneša” rakstīja: „Kad jūs izvēlaties partneri, ar kuru grasāties nodzīvot visu mūžu, jūs neizbēgami iegūstat neatrisināmu problēmu komplektu. Nākamos desmit, divdesmit vai piecdesmit gadus jums ar tām nāksies saskarties.”  

Vēl daži interesanti fakti no Džona Hotmana:

„Neizdevusies laulība palielina uzņēmību pret slimībām apmēram par 35% un pat saīsina mūža ilgumu vidēji par četriem gadiem.”

„96% gadījumu pēc pirmajām trim minūtēm var pateikt, ar ko beigsies piecpadsmit minūšu ilga saruna.”

„Es atklāju, ka 94% gadījumu pārim, kuram ir patīkamas kopīgas atmiņas, arī  nākotne kļūst laimīga. Ja atmiņas mainās, tad tas jau ir trauksmes signāls.”

Bookmark and Share
Top.LV