.

Kā saņemt grantu pāris miljonu apjomā

kak polucitjBlakus jauna, bet jau diezgan slavena fizikas teorētiķa mājai auga varens koks. Pēc vētras, kas pārbrāzās pāri Atlantijas okeāna piekrastei, tieši virs nama jumta sāka draudīgi čīkstēt milzīgs zars.


Kļuva skaidrs, ka to vajag steidzami nozāģēt. Lai krītošais zars nesabojātu māju, vajadzēja ārkārtīgi precīzi izskaitļot krišanas trajektoriju un zāģēšanas vietu un leņķi.
Sestdienas rītā fiziķis, pasaucis palīgā divus kolēģus, ķērās pie darba. Tā kā notikums risinājās Stonibrukas Universitātes aspirantu ciematā, nav nekas pārsteidzošs, ka viens no kaimiņiem arī bija fizikas teorētiķis, bet otrs – matemātiķis, kopu teorijas speciālists.
Lai izskaitļotu mainīga apkārtmēra līkņveida zara masu, vajadzēja izmantot dažus ne pārāk sarežģītus integrāļus. Pēc tam aprēķinos iekļāva arī tievākus zarus. Tika ņemts vērā vēja ātrums un virziens, gaisa pretestība, koksnes elastības koeficients, grieze, diverģence un rotors. Uz virtuves galda gulošo papīru kaudzīti ātri vien aizpildīja formulas. Aizrautīgi tika risināti universāli vienādojumi, kas raksturoja brīvi izvēlētas konfigurācijas zara kustību p-dimensiju telpā. Ārā nemanot satumsa.
Nākamās dienas vakarā fiziķa sieva, vairs necerēdama pārliecināt vīru, ka no teorētiskiem prātojumiem ir jāpāriet pie darbiem, piezvanīja apzaļumošanas firmai. Atbrauca divi neizglītoti meksikāņi, akurāti nozāģēja zaru, saņēma 50 dolārus par pūlēm un aizbrauca, atstājot saimnieci rūgtās pārdomās par nepārvaramo barjeru starp teoriju un praksi.
Trīs teorētiķi pat nepamanīja ne strādnieku parādīšanos, ne zara nozušanu. Viņi jau sen no virtuves galda bija pārcēlušies pie saimnieka datora, kurp pārnesa arī visus veiktos aprēķinus. Izrādījās, ka vakar izmantotā formula, nedaudz to pārveidojot, precīzi raksturo līdz šim neskaidru dažu elementārdaļiņu uzvedību. Tēma derēja vismaz publikācijai zinātniskā žurnālā, varbūt pat grantam pāris miljonu dolāru apjomā...

Bookmark and Share
Top.LV