.

Kāzu valsis mūža garumā

wedding danceKāzu.....

Vai nav tiesa, ka šis nav parasts vārds? Kādam šis notikums jau ir pagātnē, kādam vēl stāv priekšā. Kāds cits, vienreiz apdedzinājies, pieņem lēmumu „Nekad vairs!”, bet cits patiesi pateicīgs liktenim par savu „otro pusīti”.

Lai kā arī būtu, kāzas katra pāra dzīvē ir vienreizējs notikums. Kā jau pienākas, šim notikumam ir savas tradīcijas. Dažas senās aiziet nebūtībā, dažas – paliek, bet citas – jaunākas kļūst par īstu kāzu rituāla neatņemamu sastāvdaļu.

Viena no latviešu kāzu neatņemamām sastāvdaļām ir cepure. Jā, tieši cepuri pusnaktī liek galvā jaunajam vīram, bet jaunajai sievai mičošanas laikā uzsien lakatiņu un priekšautu. Tagad viņi ir kļuvuši par saimnieci un saimnieku.

Taču tas ir vēlāk.

Bet uzreiz pēc laulību reģistrācijas vai laulāšanas baznīcā jaunie (protams, rīdzinieki) pēc mūsdienu tradīcijas apbraukā septiņus tiltus Rīgas parkos, laiž debesīs gaisa balonus ar laimes vēlējumiem, piestiprina piekarāmās atslēdziņas pie tiltu margām kā mūžīgās mīlestības simbolu.

Bet pēc tam ...

Pēc tam ir pašas kāzas, kuras nu jau tik bieži sākas ar jaunlaulāto dejas priekšnesumu, ka to var jau uzskatīt par jaunu Latvijas kāzu tradīciju.

Kādēļ tieši deja? Tādēļ, ka tieši ar dejas palīdzību var atainot ideālu pāra laulības dzīvi, kā kopīgu kustību vienā virzienā kā domās, tā darbos, kur katrs atbild par saviem darbiem, bet kopā viņi veido harmoniju. Harmonija kopīgā kustībā – tā arī ir deja. Vai tad var būt kaut kas vēl simboliskāks jaunas ģimenes dzīves sākšanas brīdī kā kopīga deja?

dance

Tradicionāli pārī partneris ir vadītājs, bet partnere paklausīgi ļauj sevi vest. Šeit ir gan kopīga kustība vienā virzienā, gan iespējamais dialogs vienam ar otru, gan saikne ar skatītājiem, un, kas ir pats galvenais, tas ir tikpat dabīgi kā mūsu dzīve.

Galvenais izejas punkts, no kā ir jāsāk gatavoties kāzu dejai, ir ideja, ka „es to nevaru”.

-          Man zilonis uzkāpis uz ...

Es esmu dzirdējis daudzas versijas par to vietu, uz kuras tieši ir uzkāpis, vai kas skan vēl jautrāk, kur  palēkājis un kur dejojis zilonis. Steigšos jums apliecināt, ka prast dzirdēt mūziku ir tieši tāpat kā iemācīties braukt ar velosipēdu, pietiek vien izprast procesa būtību, un viss sanāks. Esmu pārliecināts, ka katrs, kurš spēj dzirdēt, spēj arī dejot mūzikas taktī. Protams, mācīšanās laiks ir individuāls, bet rezultāts ir atkarīgs no pieliktajām pūlēm, jo lielāka vēlēšanās, jo mazāk šķēršļu.

Viens no šādiem šķēršļiem ir dāmas vēlēšanās „palīdzēt”. Mīļās dāmas, kas gan var būt burvīgāks par jūsu acīm, kad jūs smaidāt? Bet, ja jūs vēl klausāt šajā brīdī vīrietim, jūs esat pati pilnība?!

Protams, es runāju tikai par dzīves dejošanas minūtēm. Vīrietis ir tā iekārtots, ka sāk garlaikoties, tiklīdz viņam nav grūtību, ko pārvarēt, bet jūs, mīļās dāmas, ļoti bieži tieši to arī cenšaties izdarīt – atbrīvot viņu no grūtībām. Vēlme palīdzēt savam partnerim rada līdzīgu efektu kā gadījumā, kad šoferis pēc jaukas sarunas braukšanas laikā jautā savam pasažierim: „Vai tu ceļu atceries?”

Uz ko pasažieris smaidot atbild: „Tu taču biji pie stūres, ko tad es ...” Tā arī pārī, ļaujiet partnerim pašam noorientēties, kut ir pa labi, kur – pa kreisi, kur - uz priekšu, bet kur – atpakaļ, iemācīties secību un galvenais – uzticieties viņam!

Tad viņš jūs vedīs!

Padomi tiem, kuri grim iemācīties kāzu deju:

  1. Sākuma treniņos tas nav būtiski, bet dažas nedēļas pirms kāzām - pietuviniet treniņu reālajiem kāzu apstākļiem – sievietes kurpju papēdis līdzīgs kāzu kurpēm, uzvelciet kāzu kleitas apskšsvārkus. Vārdu sakot, apģērbs treniņos ir maksimāli jāpietuvina neērtam.
  2. Paaiciniet uz pēdējiem treniņiem kādus paziņas vai kādus no sava pedagoga dejotājiem piedalīties jūsu treniņā. Nodejojiet viņiem dažas reizes, tā jūs jutīsieties nedaudz pārliecinošāk sava galvenā priekšnesuma laikā. Jūs taču katru dienu nedejojat kāzu deju publikai!
  3. Jau no pirmajām nodarbībām uzlieciet sev uzdevumu iemācīties turpināt deju arī tad, ja kaut kas samisējas. Šis paņēmiens ļaus jums viegli izkļūt no situācijas, ja aizmirsīsiet soļus, un par šo kļūdu zināsiet tikai jūs.
  4. Centieties veikt nodarbības beigu posma videoierakstus, kad jūs mācāties vai trenējat soļus. Tas ļaus jums ieraudzīt savu progresu un palīdzēs labāk atcerēties figūru secību.
  5.  Pēdējā treniņa laikā noteikti ierakstiet visu deju kompozīcijas figūru secību. Kāzu diena jau tā ir ļoti satraucoša, lai jums vēl nāktos uztraukties par deju. Iesaku laikā, kad viesi gatavosies jaunā pāra sagaidīšanai, savā i-ponā noskatīties šo ierakstu un atsaukt atmiņā visu deju. Tas ļaus vizuāli atcerēties visu deju un nomierinās jūs pirms iznāciena.
  6. Vienu no pēdējiem treniņiem veiciet kāzu norises vietā. Tas ļaus jums neuztraukties par pārvietošanos telpā.
  7. Un, pats galvenais, dejojiet viens otram! Tas arī būs jūsu panākums un jūsu kopīgā kustība!

 

Lai jums brīnišķīgas deju kustības un jautras nodarbības!

Un, protams, laimīga ģimenes dzīve!

 

Uz treniņiem varat pierakstīties šeit

Vai pa tālr. (+371) 27754094

Deju skolas Dance Academy vadītājs

Profesionāls deju skolotājs

Jevgeņijs Arapočkins

Bookmark and Share
Top.LV