.

Kur viesojies grāfs Kaliostro. Latvijas stāsti un leģendas.

Jelgava pilsJelgavā, nelielā Latvijas pilsētā Lielupes krastos atrodas skaista baroka stila pils.

Pašlaik tajā atrodas Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Taču kādreiz šīs pils zālēs un gaiteņos staigājis grāfs Kaliostro, Marija Terēze, Ludviķis XVIII.

Lai gan.... Tā bija cita pils.

Pirmo reizi pili šajā vietā ir uzbūvējuši krustneši tālajā 1265. gadā. Pirmā pils bija no koka. Ar laiku krustnešu pēcteči šajā vietā uzcēla akmens cietoksni. Tomēr arī akmens ne vienmēr var stāties pretim aplenkuma ieročiem. Gandrīz 500 gadus pēc uzcelšanas pils tika sagrauta.

1738. gadā pēc arhitekta Bartolomeo Rastrelli šajā vietā sākas Baltijā lielākās baroka stila pils būvniecība. Jā, jā, tas ir tas pats Rastrelli, kurš projektējis Pēterhofu un Ziemas pili Pēterburgā. Tādēļ ir arī proporciju un rotājumu līdzība. 1817. gadā pie pils tika izveidots parks. Laba kanālu, saliņu un tiltiņu saskaņa padarīja šo parku ļoti romantisku.Jelgava pils2

Starp citu, par romantiku. Līdz pat šai dienai blakus pilij uz saliņas ir saglabājies neliels brīvu zirgu bars. Roka neceļas šos zirgus nosaukt par savvaļas zirgiem.

Kad būvniecība bija pabeigta, pils bieži bija mainījusi savus īpašniekus. Šeit ir dzīvojis hercogs Bīrons un viņa pēcnācēji. Franču revolūcijas laikā šeit slēpās Ludviķis XVIII. Karaļa brāļa meita Marija Terēze pilī salaulājās ar Angulēmas hercogu. Pilī ir viesojies grāfs Kaliostro.

1918. gadā atkāpjoties, pili izlaupīja un nodedzināja Bermonta karaspēks, kurš cīnījās pret jauno Latvijas Republiku.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas pils četru gadu laikā tika atjaunota. 1939. gadā tajā tika atklāta Jelgavas Lauksaimniecības akadēmija. Kara laikā pils atkal dega, un atkal tā tika atjaunota. Pašlaik šeit darbojas Lauksaimniecības universitāte, vienā no pils korpusiem atrodas hercogu kapenes. Šī vieta ir atvērta apmeklētājiem. Šeit ir apglabāti 24 Ketleru dzimtas un seši Bīronu dzimtas pārstāvji.

 

Anatolijs Koļcovs, īsts vīrietis

Bookmark and Share
Top.LV