.

Elektrības stāsti

elektrikaŽurnāls „Pie ģimenes pavarda" aicināja uz interviju Rīgas elektriķu avārijas dienesta pārstāvi Denisu Deņisovu, BNI Artmane biedru.

- Atvainojiet, ka neesmu noskuvies – nāku tieši no nakts dežūras. Naktī atkal divas mājas palika bez elektrības.
Tā sākās mūsu saruna.

 

Gaļa nesabojāsies
- Kas notika? Šķiet, ka sals vēl nav sācies?
- Sals vēl nav sācies, bet avārijas notiek.Vecajās mājās elektroinstalācija tika paredzēta nelielai jaudai. Agrāk vienā dzīvoklī vidēji tika patērēti 3–4 kW, šobrīd tā ir vienas veļas mazgājamās mašīnas jauda. Vēl pieskaitiet mikroviļņu krāsni, putekļusūcēju, elektrisko tējkannu, dažādus mikserus un blenderus. Ja vēl ieslēdz sildītāju – viss, nostrādā drošinātāji un māja satumst...Redziet, vadu šķērsgriezums ir pārāk mazs šādai slodzei. To var salīdzināt ar centieniem izvērt auklu caur adatas aci. Tādēļ māja atslēdzas no elektrības padeves, bet cilvēki nervozē: „Man gaļa sabojāsies! Es gaļu nopirku!"
Iedomājieties? Bet nav veikta profilakse mājas elektrosadales skapī, – Deniss iepleš rokas. – Šādos gadījumos avārijas brigāde steidzami dodas uz izsaukumu. Tās uzdevums ir atjaunot elektrības padevi, ja tas ir iespējams;ja nē, ir jānovērš nelaimes gadījumu rašanās iespēja un par defektu jāziņo remontbrigādei. Šādā gadījumā elektrība var palikt atslēgta uz visu dienu. Pat ja gaļa nesabojāsies, tad noskaņojums gan.
- Veicot profilaktiskos atjaunošanas darbus, elektrība arī tiek atslēgta?
- Protams. Tikai, pirmkārt, tā tiks atslēgta iepriekš norunātā laikā, t. i., gaļu tajā dienā varētu arī nepirkt. Otrkārt, darbs tiks paveikts aptuveni 3–4 stundās. Un vissvarīgākais ir tas, ka tādējādi jūs uz ilgu laiku, uz vairākiem gadiem, sevi nodrošināsiet pret negaidītu elektrības atslēgšanos.

Instalācijas galvenie ienaidnieki
Deniss:
- Ar elektrību strādāju gandrīz 25 gadus un varu teikt, ka tai ir trīs galvenie ienaidnieki: temperatūra, putekļi un mitrums. Temperatūra bojā izolāciju. Putekļi sakrājas uz vadiem un kontaktligzdām, tādēļ pietiek ar dzirksteli, lai tie uzliesmotu. Mitrums, pirmkārt, labi vada elektrību un ir bīstams, otrkārt, veicina kontaktu oksidēšanos. Savienojumu vietas sedz zaļganbrūns slānis, kas bojā kontaktu. Protams, kontakta vieta sāk silt. Tā rodas uzliesmojums. Ir ārkārtīgi svarīgi veikt mājas elektrības skapju profilaksi, citādi var gadīties, ka Jauno gadu sagaidīsiet bez elektrības un elektriķu avārijas brigādes klātbūtnē!

Kur Latvenergo netiek klāt
- Kam jāveic profilakse? Vai tad tas nav jādara Latvenergo?
- Latvenergoatbild par to, lai elektrība pienāktu mājas galvenajam elektrības skapim. Viņu atbildība sniedzas līdz tam, tālākais ir īpašnieku vai apsaimniekošanas uzņēmumu atbildība. Jāatzīst, ka Latvenergo savas iekārtas uztur darba kārtībā un ne retāk kā reizi gadā veic profilaksi. Tādēļ 90% avāriju nav viņu vaina.
- Cik bieži ir jāveic profilakse?
- Profilakse nozīmē apskati ne retāk kā reizi gadā, iekārtu uzturēšanu darba kārtībā. Reizi desmit gados ir jāveic elektrotīklu stāvokļa izpēte. Tā iekļauj:
izolācijas pārbaudi, tās pretestības mērījumus;
sazemējuma pārbaudi, lai negaisa laikā netrāpītu zibens;
termovīziju – vienkārši sakot, kontaktu sasilšanas pārbaudi.
Ja kontakti sakarst, var rasties ugunsgrēks, tāpēc situācija ir steidzami jālabo. Tā ir ugunsdrošības prasība – ja bieži tiek „izsisti korķi" un ir jāsauc avārijas brigāde, tas nozīmē, ka profilakse un remonts ir vajadzīgi nekavējoties! Instalācija ir novecojusi, ēkas tiek pakļautas vibrācijai, nosēžas, tādēļ kontakti šur un tur vairs neturas. Tā ir ugunsnedroša situācija!

Vecmāmiņa neaizmirsa
- Vai varat pastāstīt piemērus no dzīves?
- Jā, protams. Piemēram, Salnas ielā 21 aizdegās vadi. Gan mašīna pazemes autostāvvietā sadega, gan instalāciju nācās mainīt. Būtu veikta profilakse, nekas tāds nenotiktu.
Vēl kāds nesens gadījums. Večiņa izsauca avārijas brigādi, jo sabijās, ka rozete nedarbojas. Pareizi darīja! Mājā visi vadi ir veci. Rozeti salabojām, saimniecei iemeslu paskaidrojām. Un aizmirsām. Bet vecmāmiņa neaizmirsa, turklāt viņa izrādījās ļoti lietišķa – kooperatīva valdes locekle. Rezultātā veicām elektrotīklu rekonstrukciju visā 12 stāvu mājā. Un nakts izsaukumi ir beigušies.
Esam rekonstruējuši arī gandrīz 600 elektrības skapju NP Zasulauks mājās. Pirms rekonstrukcijas tajās nebija jaudas ierobežotāju, tas nozīmē, ka katrs iedzīvotājs varēja slēgt jebkuras ierīces ar jebkādu jaudu. Nav nemaz jāsaka, ka bijām noguruši doties uz avārijas izsaukumiem. Pēc rekonstrukcijas gandrīz 2500 dzīvokļos ir jauna elektroinstalācija. Avārijas situācijas vairs nerodas.

Bēdīgie „ziemas prieki"
- Vai varat mūsu lasītājiem ieteikt kaut ko ziemai atbilstošu?
- Jā, kamēr vēl nav par vēlu, ir jāpadomā par ūdens notekcauruļu apsildi. Īpaši tas attiecas uz privātmāju īpašniekiem, ja mājai ir slīps jumts. Uz jumta sakrājies sniegs sava smaguma ietekmē sāk slīdēt lejup, tieši notekcaurulēs. Tā kā no mājas nāk siltums, sniegs sāk kust, un veidojas lāstekas. Tomēr neviens nevēlas, lai šis ziemas prieks nokristu kādam uz galvas vai uz mašīnas. Tādēļ notekcaurulē vajadzētu ievietot apsildes vadu. Tad ledus neveidosies. Protams, to pašu kabeli vajag izvilkt arī cauri vertikālajai notekcaurulei, lai to neaizsprostotu ne sniegs, ne ledus. Caurules neplīsīs, ledus neveidosies.

- Paldies, Denis, par noderīgo informāciju. Žurnāla kolektīva vārdā sveicu Jūs un Jūsu kolēģus Ziemassvētkos un Jaunajā gadā!
- Paldies. Arī es gribu apsveikt žurnāla redakciju un visus lasītājus. Visiem vēlu gaišus Ziemassvētkus, laimīgu Jauno gadu bez avārijām, un lasītājiem dāvinu bezmaksas konsultāciju par energoefektivitāti un profilaksi.

Denisa Davidova DĀVANA
tikai žurnāla lasītājiem – tālrunis: +371 28657186.
Zvaniet, Rīgas elektriķu avārijas brigāde jums palīdzēs!

Bookmark and Share
Top.LV