.

rasas punkts un plastikāta logi. novēršam kondensātu uz logiem.

logiUzrakstīt šīs piezīmes nolēmu tajā dienā, kad garantijas regulēšanai izsauktais meistars neatrada it nekādus defektus vai citus izsaukuma iemeslus un namamātei – jaukai tantiņai – pajautāja, kāpēc viņš ir izsaukts. Atbilde viņu iedzina strupceļā: sirmgalve gribēja, lai meistars pārbauda, vai ir pareizi noregulēts rasas punkts, par kuru viņai iepriekšējā dienā pastāstīja kaimiņiene.


Rasas punktu nevar noregulēt. Tas neeksistē uz stikliem vai logu iekšpusē. To var redzēt tikai grafikos, kuros bieza melna līnija, slīpi novilkta starp temperatūras un mitruma asīm, atdala divas zonas: sauso zonu un to, kurā sāk veidoties kondensāts.
Tomēr rasas punktu sastopam ikdienā. Paceļam stikla vāku no pannas, kurā garšīgi čurkst vistas krūtiņa, un no tā notek ūdens. Izkāpjot no vannas, pagriežamies pret spoguli, lai ieraudzītu, cik esam tīri, un... ak, vai!... spogulis ir pilnībā aizsvīdis. Ziemā ieejam siltā veikalā un brilles momentā aizsvīst. Uzpūšam elpu stiklam, lai uzzīmētu jautru sejiņu – atkal tas pats. Tā mēs ikdienā sastopamies ar rasas punktu.
Svarīgākais, par ko ir jāatceras un kas ir pilnībā jāsaprot – kondensēšanos vienādā mērā ietekmē abi faktori – gan temperatūra, gan mitrums. Ja telpās no ielas ienesam aukstu priekšmetu, tā temperatūra un telpas mitrums veicinās kondensāta veidošanos (brilles veikalā).
Ja nemainīga mitruma apstākļos samazināsim temperatūru, notiks tas pats – kondensāts sāks veidoties jau gaisā, veidojot visiem autovadītājiem tik labi zināmo miglu (ieplakās un ūdenstilpņu tuvumā). Ja nemainīsies temperatūra, bet palielināsies mitrums, situācija atkārtosies (spogulis vannas istabā).
Logu ražošanas uzņēmumi pastāvīgi saskaras ar rasas punkta problēmu – mūžīgais ziemas kondensāts (logi salā tek, raud, kondensāts rodas uz stikliem, uz rāmjiem) nevienam neliek mieru. Īpaši šī problēma uztrauc tos, kuri vēl nav ielikuši jaunus logus un baidās, ka nākotnē būs jāsaskaras ar šo problēmu...
Jāsaprot, ka jebkurā gadījumā logu un to stiklu virsma ir aukstākā virsma visā dzīvoklī, turklāt, ja gaisa mitrums ir paaugstināts (tas nedrīkst pārsniegt 40%), kondensāts veidosies gan uz logiem, gan uz visiem no aukstuma ienestajiem priekšmetiem.
Un, ja kondensēšanos ietekmē divi faktori (temperatūra un mitrums), tad arī cīnīties ar raudošiem logiem var divējādi.
Pirmkārt, tā ir cīņa ar mitrumu. Tas ir jāsamazina. Tomēr jāatceras, ka paaugstināts mitrums nekad nevar rasties ikdienas dzīves rezultātā – piemēram, mūsu birojā, kura ir akvārijs, tējkanna ar vārošu ūdeni un daudz ziedu, gaisa mitrums nekad nav pārsniedzis 29%, bet šodien, 2017. gada 10. novembrī, tas ir apstājies pie 25% atzīmes. Visticamākais, vainīga ir nepareiza dzīvokļa ventilācija. Esmu dzirdējis stāstus, kā, remontējot bēniņus, no ventilācijas sistēmām bija jāiztīra gadiem krājušās koku lapas, papeļu pūkas un beigtie baloži. Ja māja ir nesen celta, iespējams, kāds no iedzīvotājiem ir ļoti „veiksmīgi" pārplānojis telpas un savu ledusskapi ievietojis vilkmes skapī – ir dzirdēti arī šādi stāsti. Pārbaudiet un izremontējiet ventilācijas sistēmu, izmantojiet mitruma savācēju – tas noteikti palīdzēs.
Otrs veids, kā cīnīties ar rasu, ir paaugstināt logu iekšējās virsmas temperatūru. Iespējams, esat neveiksmīgi ietaupījuši naudu, izvēloties plānu vienas kameras stikla paketi, ko neiesaka izmantot mūsu klimata joslas dzīvojamās telpās. Diemžēl šādā gadījumā rezultātu dos tikai stikla paketes nomaiņa pret divu kameru logu. To var veikt arī bez logu demontāžas. Pārbaudiet arī radiatorus. Tiem jāatrodas zem logiem! Un tie nedrīkst būt norobežoti ar platām palodzēm, ekrāniem vai citiem niekiem, kas neļauj siltajam gaisam piekļūt logiem.
Ja nu tomēr esat pārliecināti, ka viss (gaisa mitrums, temperatūra un logu paketes) ir kārtībā, bet logi tomēr tek, jūs esat atklājuši kādu jaunu fizikas likumu. Painteresējieties tuvākajā bankas nodaļā – iespējams, jūs esat saņēmis Nobela prēmiju.
Tomēr gribu uzrunāt tevi, cienījamais lasītāj. Dzīve turpinās, bet neatrisināti jautājumi paliek un satrauc mūs. Tādēļ gribu atgādināt: ja tavā dzīvē ir kāds no iepriekš nosauktajiem neatrisinātajiem jautājumiem, mēs esam gatavi palīdzēt, tiklīdz pasauksi.
Mūsu uzņēmums SIA „EUROLOGI" jau vairāk nekā 14 gadus ražo kvalitatīvus logus. Savukārt atsaucīgie darbinieki ne tikai jauki smaida, bet arī sniedz kvalitatīvus un profesionālus pakalpojumus. Priecāsimies uzlabot apstākļus jūsu mājā!

Sergejs Uļeiskis
SIA „EUROLOGI"
BNI Artmane biedrs
Brīvības gatve 193C, Rīga, LV-1039
Tel. +371 671185918
Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
www.eurologi.lv

Bookmark and Share
Top.LV