.

Svaigā melleņu ievārījuma recepte

Svaigais ievaijums

Svaigais ievārījums ir mūsdienīgs ogu un augļu pārstrādes veids. Tādā veidā tos ir ērti saglabāt ziemai.

To var gatavot no jebkuriem augļiem vai ogām, tikai ir jāievēro šādi principi: ogām (augļiem ) ir jābūt tīrām un pavisam sausām, burciņām jābūt sterilām, un šādu ievārījumu var uzglabāt tikai ledusskapī vai pagrabā. Ievārījumā saglabājas vērtīgās uzturvielas, un tam piemīt patīkams aromāts un laba garša.

Sastāvdaļas:
mellenes - 1 kg;
cukurs - 1,5 kg.
(!) cukura daudzums dažādiem svaigā ievārījuma veidiem var variēties no 1,5 līdz 2 kg cukura uz 1 kg ogu (augļu).

Mellenes pārlasa, nomazgā izžāvē, uzliekot uz tīra dvieļa, pēc tam saber bļodā.

Ogas var saspaidīt ar stampu. Ja to dara šādā veidā, daļa ogu pilnībā netiks saspiestas un paliks veselas.

Otrais variants – blenderis. Šī ir visātrākā metode, blenderis gandrīz momentāni sasmalcinās visas ogas. Ogām ar biezu miziņu (brūklenes, dzērvenes) blenderis īsti neder, jo paliek miziņu daļiņas. Tādām ogām labāk izmantot gaļas mašīnu.

Kad visas ogas ir sasmalcinātas/samīcītas, pievieno cukuru. Kārtīgi samaisa ar koka karoti. Bļodu atstāj istabas temperatūrā uz 1-2 dienām, periodiski maisot ar koka karoti, līdz cukurs pilnībā izšķīst. Kad cukurs ir izkusis, svaigo ievārījumu saliek sausās burkās, aizvāko un liek glabāties aukstā vietā..

Bookmark and Share
Top.LV